Nya plantor och gamla

Trädgården 024

Igår besökte vi Åbergs Trädgård utanför Ystad, och som vanligt blev det rätt mycket i påsarna som vi fick med hem. I ett hörn av gräsmattan stod det en stor järngryta när vi flyttade in. Jag petade ner lite lökar och sommarblommor i den, men det blev aldrig riktigt bra. Dessutom visade den sig vara full av myror. Nu har jag tagit itu med den, tömt den och flyttat den in på innergården. Att köpa blommor till den var ett av skälen till att vi åkte. Sen tyckte jag att det var dags att byta ut penséerna också, de började se rätt tråkiga ut.

På Åbergs märker man att man är i Skåne...
På Åbergs märker man att man är i Skåne…

I järngrytan blev det en dahlia, tre blomstertobak av olika färger och en mynta med mörka blad. Runt kanterna satte jag lila lobelia – några kantlobelia som jag köpt på Möllevångstorget kompletterat med några hänglobelia från Åbergs.

Jag blev rätt nöjd med resultatet, men egentligen hade jag nog velat haft ännu mer på höjden. Nästa år kanske jag sätter något uppstammat i den – frågan är om jag skulle våga mig på att försöka stamma upp en av alla mina frösådda änglatrumpeter?

Trädgården 017

Till trappan på norrsidan blev det röda begonior. Jag hoppas att de fort blir större!

Trädgården 007

Vid vardagsentrén från innergården blev det påfågelsblomster. De kräver full sol för att vara utslagna, så jag hoppas solen där räcker – men än så länge idag ser det bra ut!

Trädgården 026

Vid vårt pilstaket planterade jag en klematis ”Ivan Olsson”, med vackra vita blommor som skiftar i ljusblått. Dessutom fick salladstornet en våning till med lite nya sallader och en ananassalvia. Det blev ytterligare lite kryddor, så nu måste jag fundera på var jag ska göra av dem – eller om jag helt enkelt ska köpa en våning till på tornet.

Det finns även en hel del som är planterat tidigare att njuta av i trädgården just nu. Allra roligast är kanske den här malvan som jag frösådde i vintras. Jag tycker färgen är helt fantastisk!

Trädgården 014 Trädgården 011

Den fristående vita rosen som doftar så gott är helt översållad av blommor.

Trädgården 032

Den här digitalisen gillar jag också färgen på:

Trädgården 023

På ena långsidan och en halv kortsida av ridbanan har vi en häck av vildrosor. Det är rätt skönt med inramningen från vägen och den ger också lite lä när det blåser från det hållet. Och så är det så vackert att rida bland rosorna! Tittar man över häcken är det dessutom en fantastisk utsikt.

Trädgården 020 Trädgården 022

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *