Vårt system för täcken

vakuum 003

Jag fick en fråga om hur vi gör med våra täcken, och kände att det krävde ett eget inlägg. Täcken tar plats, och det är ofta svårt att få blöta täcken att torka i stallmiljö, så det är ett problem man måste hantera på ett eller annat sätt. Våra lösningar är inte på något sätt revolutionerande, och det finns sånt som hade kunnat vara bättre förstås. Men på det hela taget är jag nöjd med systemet som vi har nu.

För det första ser vi till att få alla täcken tvättade när säsongen är slut. Vi lämnar våra till tvätt, men en egen tvättmaskin hade förstås varit optimalt. När de är rena och HELT torra lägger vi dem i vacuumpåsar. Det har flera fördelar. Varje täcke hamnar då i en egen genomskinlig påse vilket gör att det blir lätt att hitta och leta bland täckena. Dessutom tar de mindre plats, även om alla vacuumpåsar inte håller tätt – för det gör de inte. De dyrare är bättre än de billigare, men man får räkna med att det kommer att läcka.

vakuum 007

När ett täcke sedan är använt packar vi inte ner det i vacuumpåsen igen förrän det är tvättat. Vi har hyllor där vi kan ha ihopvikta täcken som är ”på gång”. Vi gillar inte täckeshängare i stallgången, så det har vi inte, trots att våra stallgångar är 3,5 meter breda.

Om täckena blir blöta låter vi dem i första hand torka på hästarna. Det låter kanske elakt, men om de är torra på insidan kommer det inte heller bli något genomslag, utan hästen kommer förbli torr när täcket torkar. Det är det absolut snabbaste och enklaste sättet att torka ett täcke på. Har det ändå läckt eller regnat så mycket att det blivit genomslag – eller om vi tagit av täcket för att rida och det hunnit bli genomslag under tiden så hänger vi täcket på en täckesgalge.

Täckesupphängning 003

Täckesgalgar är en fantastisk uppfinning! Vi drog oss länge för att köpa eftersom de är rätt så dyra, men vi ångrar inte en sekund att vi gjort det. Täcket hängs upp i bogspännet och den långa pinnen som är utmed ryggdelen ger hela täcket stadga. Tack vare den kan även jag, som är vertikalt begränsad, hänga upp tunga, blöta täcken högt upp.

Täckesupphängning 014 Täckesupphängning 006

Vi hänger täckena ute på vår foderloge. Detta är inte optimalt, helst skulle jag ha velat ha ett torkrum med lite värme och en avfuktare. Men som det ser ut idag har vi inte möjlighet till det, och det här fungerar bra. Jag skulle inte vilja ha många blöta täcken tillsammans med torrhö, men vi har plastat hösilage och inte så många täcken i förhållande till den stora luftvolymen på logen. För ett 155-täcke krävs det att man har möjlighet att hänga rätt så högt upp, åtminstone en 250 cm, helst lite till. Jag skulle gissa att vår upphängning är ca 280-290 cm upp. Man får också se till att det inte finns något som tar skada av fukt under täckena, risken att de droppar är stor.

Vi har sex täckesgalgar till tre hästar. Det räcker bra.

I den bästa av världar hade jag velat ha en galge till varje täcke, och så ett bra ställe där jag alltid kunde ha alla täcken hängande. Tänk så lätt det hade varit att bara plocka fram rätt täcke då, och vilken överblick man hade kunnat ha. Men jag tror ändå man hade behövt ett separat ställe för att hänga blöta täcken som ska torka.

1 kommentar

  1. Har den erfarenheten sen gammalt att aldrig torka hästtäcken på hästens rygg Detta för att vid avdunstning sänks tempraturen på undersidan av täcket .Detta kan generera i stelhet och värk i hästens muskelatur. Det är enligt min mening, en styggelse för hästar att behöva gå med blöta täcken . Mvh Hasse Söderberg hästuppfödare i 50 år 👍

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *