Hemmahelg

Efter en intensiv jobbvecka med en minst lika intensiv framför oss har det varit skönt att ha en helg utan något inplanerat i förväg. Vädret är ju just nu så där magiskt härligt vårigt, så jag har lagt lite tid i trädgården. De båda återstående rabatterna på innergården/gaveln mot innergården fick en uppryckning:

Blev till

I den högra har jag gjort plats för två blåregnsplantor som jag ska få av en vän också. Det kommer bli jättefint med blåregn mot stenväggen tror jag! Det kräver att jag fixar en spaljé till, så det får bli ett kommande projekt.

I den första rabatten är problemet att det tidigare stått en björnbärsbuske där. Den är borttagen, men det kommer fortfarande galet mycket rotskott. I och med att det är rotskott är de dessutom väldigt taggiga, och taggarna går igenom även mina tjocka skinnhandskar. I den andra fanns det galet mycket digitalis. Det blev en hel balja med digitalisplantor som jag tog bort.

Jag gillar digitalis och tyckte att det kändes väldigt synd att slänga eller till och med ge bort plantorna. Jag har ju en stor trädgård, någonstans måste jag väl kunna evakuera dem?

Till sist bestämde jag mig att jag gör ett försök med att plantera dem utanför ridbanan. Jag körde dit några kärror gödsel från gödselstacken och planterade dem helt enkelt ovanpå utan att gräva särskilt mycket. Jag hoppas det kommer fungera, men med tanke på hur lätt digitalis verkar rota sig så har jag gott hopp.

Jag vet ännu inte hur jag ska förklara detta för Grao när det är dags att rida. Han är inte imponerad av nya rabatter.

Jag hade beställt 5,6 kg närproducerad fläskfilé som var klar att hämta i fredags kväll. Det innebar att Ulrik fick dra igång rök-grillen för första gången i år.

Det är ett tidskrävande projekt, men blir så himla gott! Jag pratade med en vän under dagen och spontanbjöd över dem på kvällen, så vi fick lite hjälp med att äta. Resten ska vi frysa färdiggrillat, en del i tunna skivor till t ex pålägg och pizza, annat i portionsbitar till lunch eller middag. Ulrik gjorde tre olika kryddningar: den rub han experimenterat fram till t ex revbensspjäll, en bbq-glaze med smak av lakrits och tjära (låter det inte väldigt finskt? ) och några med salt, peppar och lime. Alla varianter blev goda!

I veckan har vi fått gräsklipparen lagad och nu börjar det bli hög tid att klippa gräset. Överallt i rabatterna blommar det för fullt. Mina favoriter är fortfarande julrosorna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *