Nyheter

Det där med nyhetsförmedling har ju förändrats kraftigt under de senaste åren. När jag flyttade hemifrån så såg alla antingen Rapport eller Aktuellt på TV, eller båda. Dessutom lyssnade i alla fall jag mycket på radio, framför allt P1 och så hade jag lokaltidningen.

Nu är det många år sedan jag hade en lokaltidning. Ett skäl till det är förstås att jag flyttat en hel del, vilket gör att jag kan ha lite svårare att relatera till lokalnyheterna. De nyheter jag behövt ha koll på genom jobbet har jag haft koll på just genom jobbet. En annan är att jag inte vill ha en massa papperstidningar att ta hand om. Jag gillar därför ett ganska stort antal tidningar på facebook, och får på det sättet lite koll på vad som händer. Men samtidigt blir ju urvalet vad jag ser där påverkat av min alldeles egen filterbubbla.

Sedan ett tag tillbaka använder jag appen/nyhetssidan Omni dagligen. Där samlas nyheter från en stor mängd medier. En viktig sak för mig är att det bara är medier som arbetar enligt journalistiska principer. Jag slipper alltså få sidor som Nya tider och liknande jämställda med medier som arbetar seriöst utan tendentiösa intentioner.

Pinsamt nog är mycket av det jag läser gratispubliceringar. Jag betalar egentligen gärna för bra journalistik, och det har faktiskt hänt att jag prenumererat bara för att känna att jag gör rätt för mig och betalar. Genom att vi läsare betalar kan journalisterna fortsätta arbeta i vår tjänst och vi slipper fundera på ”vem tjänar på att detta publiceras”. (även om det förstås är en tanke som alltid är bra att ha långt fram i pannloben).

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *