Hur mycket äpplen kan jag ge hästen?

wp-1473081688606.jpg

Nu är skördetiden här och många har ett överflöd av äpplen i sina trädgårdar.  De flesta hästar gillar verkligen äpplen, men hur mycket kan de äta? Och hur noga ska man vara med kvaliteten?

Näringsmässigt tillför inte äpplen särskilt mycket. De består till allra största delen, 85%, av vatten.  I äpplen är det dessutom 10% socker. Det gör att det krävs mycket stora mängder för att de ska ha någon näringsmässig påverkan på foderstaten. Däremot finns det en del vitaminer.

Precis som med andra foder är det viktigt att gradvis vänja hästarna vid äpplen. När de är tillvanda kan friska hästar äta ganska stora mängder, upp till ett kilo per dag brukar inte vara något problem, och en del kan äta mer än så. Hästar som ligger i riskzonen för fång eller som har känsliga magar bör man dock vara försiktig med. Hästar som har akut fång ska förstås inte ha äpplen alls.

wp-1473081716945.jpg

Äpplen som är kantstötta eller maskätna är inga problem för hästarna att äta, men man ska vara uppmärksam så de inte har börjat ruttna.  Ruttna äpplen eller morötter kan orsaka feljäsning i grovtarmen, vilket kan ge allvarlig kolik.

Se även över förvaringen av äpplen och morötter – det som är ruttet smittar snabbt över till kringliggande frukt. Förvaringen behöver även vara helt frostfri.

Har man en hage där det finns äppelträd behöver man vara uppmärksam på flera saker. För det första bör man hålla koll på mängden hästarna äter. Om de äter en begränsad mängd är det ingen omedelbar fara. Man bör även ha koll så det inte ligger ruttnande frukt på marken som hästarna sedan äter. Äppelkart i sig är inte farligt för hästar, och många gillar dem inte. Men karten är ju ofta hårda och svåra att tugga sönder, så om hästarna äter dem finns det en risk att de sätter i halsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *