Vi drar på roadtrip

I morse gick vi upp i ottan och tog båten från Trelleborg till Rostock. Vi drar på roadtrip och låter våra trogna hästvakter (Matilda, Anna-Karin, Ann-Marie och Monica, vi uppskattar att ni vaktar gård, hästar och katter åt oss så väl!) sköta och vakta allt hemma åt oss.

Från båten såg vi Mön klint från havet.

Jag tycker det är sån härlig känsla av frihet att ta båten söderut och bara kunna köra vart man vill! Eller den här gången hade vi faktiskt bokat boende i förväg hela vägen, men ändå.

Det var lite kallt på båten, men sista halvtimmen satt vi ute och tittade på den fina infarten i Rostocks hamn – då insåg vi att det var rejält varmt ute. Mycket riktigt, temperaturen låg sedan på 38 grader större delen av dagen.

Hundtoalett på båten!

Jag startade semesterkänslan med att köpa en stor toblerone. Har ni sett så glest det blivit mellan alptopparna i dem!

Vår första anhalt och övernattning är i Celle. Här tänkte vi titta på bauhaus-arkitektur av Otto Haesler, som ritat en del spännande hus här 1924-30. Han var alltså tidig och en föregångare till bl a Gropius. När vi frågade på hotellet hur vi hittade dem fick vi en fnysning till svar. Celle är korsvirkeshus! Såna där lådor har inte här att göra!

Ja, det kryllar av korsvirkeshus från 15- och 1600-talen här, och även en del yngre. Det är maffigt med hela långa gator med karaktäristiska gavlar. Titta särskilt på huset på bilden i mitten. Det är alltså byggt mycket senare än de andra, 1960!

Men vi tycker ju ändå att Otto Haesler-husen är intressanta, så vi letade upp en del.

Vi diskuterade lite vad som skiljer neues bauen, det som vi i Sverige kallar Bauhaus efter skolan som bildades, från funkis. Vi konstaterade att det finns många gemensamma drag, till exempel att fönstren sitter långt ut i hörnen och att byggnaderna är designade för att vara bra att bo i, men också en del skillnader. Det känns som om det finns en mer klassisistisk estetik i dessa, kombinerat med starka influenser från kubismen.

Även här hittade vi ett hus som vi uppfattade som betydligt senare, men i samma tradition.

Den bågiga formen här ger dessutom associationer till jugendstilen, vilkte jag tycker blev en intressant kombination med de tydliga dragen från neues bauen.

Vi såg också ett annat kul hus. Det är helt målat med tromp d’oeil!

I den franska parken i staden kunde vi dessutom studera centralperspektiv.

Efter att vi tittat på hus var det skönt att sätta sig på en uteservering, äta en schnizel som till vår stora glädje var av fin kvalitet och opanerad, sån där tysk god svampsås med massor med grädde och för Ulriks del en öl, för mig ett glas rosé. Därefter flyttade vi över gatan och tog efterrätten där, italiensk glass för Ulrik och tiramisu (förstås!) för mig.

I morgon är det landgestut Celle som gäller innan vi lämnar den här stan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *