Tiger Drizzle

Förra helgen gjorde jag en Lemon Drizzle – en sockerkaka dränkt i citronlag som jag uppfattar som rätt brittisk. Men det finns ju faktiskt en svensk version av den – savaräng eller savarin, beroende på hur man vill stava. Men jag uppfattar inte den som särskilt vanlig här, till skillnad från den brittiska kakan.

Jag fick i alla fall idén att jag skulle experimentera lite och göra en fusion av den och en klassisk svensk tigerkaka, eller marmorerad kaka som den hette i Vår kokbok, bibeln i köket på 70-talet. Jag improviserade hej vilt, och här är receptet:

150 g smör
1,5 dl socker
4 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl mandelmjöl
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
3 apelsiner
ytterligare en knapp dl socker

Vispa ihop smör och socker. Jag tycker det bästa är att hyvla smöret med osthyvel, strö över sockret och sen vispa på lägsta farten med elvisp. Rör i äggen ett i taget, och sedan mjölken.

Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Dela smeten i två delar. Riv i apelsinskal från en apelsin i den ena halvan. Blanda kakao i den andra.

Smörj och bröa en form, häll i smeterna och blanda försiktigt. (Jag blandade lite väl försiktigt, det är ganska fast smet och det är tråkigt när det blir halva brun halva ljus, så blanda lite mer än jag gjorde 😀 )

Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Gör under tiden apelsinlagen: Pressa saft från 2-3 apelsiner. Blanda i en knapp dl socker och värm under omrörning tills sockret har löst sig.

När kakan är klar, ställ den på bänken utan att välta upp den. Gör en massa hål i den med en sticka och häll lagen över. Låt kakan stå och absorbera all lag innan du välter upp den.

Saftigt och gott blev det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *