Nu blev det kallt

wp-1478592019529.jpg

Till skillnad från stora delar av landet har vi ännu ingen snö, men det har blivit rejält kallt med flera minusgrader på nätterna. Igår var det plusgrader på dagen, vi får se om det blir det idag med. Solen är i alla fall på väg fram.

Det innebär förstås att vi har fått göra en del minusgradsåtgärder. Det första var att plocka in alla änglatrumpeterna i sadelkammaren. Där håller vi ca 10 grader hela vintern, och det är ljust. Det innebär att de inte sover helt, bara slumrar. De får en liten skvätt vatten ett par gånger i månaden. Det blir rätt trångt i sadelkammaren med 15 stora krukor, men det går!

Ridbanan är sladdad så den är helt slät. Igår tinade den på dagen, idag misstänker jag att jag får salta lite innan jag rider.

wp-1478592041083.jpg

I stallet har vi stängt alla fönster och dörrar och dragit igång fläktsystemet. Det gör att vi kan ha bra luftväxling men lite varmare än ute. Jag har även slagit på elen i vattenledningarna så hästarna får ljummet vatten i sina vattenkoppar. Blir det riktigt kallt kan kläpparna i kopparna frysa, men det brukar räcka med att man trycker på dem en liten stund så lossnar de.

När jag släpper ut hästarna bär jag ut varmvatten och slår i deras vattenbaljor. Här i Skåne räcker det för det mesta, men jag ska nog försöka isolera vattenbaljorna i år också.

wp-1478592067049.jpg

Även grannen har ägnat sig åt frostförberedelser. Under hela dagen igår täckte de betor med halm för att hindra att de frös – de arbetade fortfarande utanför sovrumsfönstret när jag gick och lade mig igårkväll.

1 kommentar

  1. På stallet där vi hade ponnyn så hade de byggt isolerade vattenkar. Dubbla lager plyfa med frigolit mellan och lock till natten. Fungerade överraskande bra!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *