Mer dressyrträning

Idag på förmiddagen åkte Grao och jag till Paulinda för att träna. Det var en bra grej att vara inomhus idag, fy vad det blåste och regnade! Arbetet vi gjorde var till största del en fortsättning på förra passet.

Vi började och avslutade med att titta lite på bytena. De börjar bli bättre, men det finns fortfarande en del justeringar att göra och de är ännu inte 100% rena, även om de till övervägande del är det. I bytena åt höger behöver jag tänka på två saker. Dels ska jag flytta lite undan för högerskänkeln innan bytet, och sen hålla kvar skänkeln som stabilisator genom hela bytet. Jag ska dessutom vara noga med att reglera farten, vi ska rida långsamt och noggrant. Till vänster är det bara farten som behöver kontrolleras, även där har vi en tendens att rida lite för fort. Vi jobbade på ett sätt som jag tycker är bra: vi börjar med att stämma av bytena och jag får instruktioner om hur jag ska göra dem bättre, jag testar och vi ser om det får resultat. När jag förändrat ridningen så de blivit bra fortsätter vi med annat. Sedan återkommer vi till bytena i slutet av passet, och kollar om jag har kvar instruktionerna i kroppen och om det fortfarande funkar. Just med byten tycker jag det är toppen att bryta av och göra annat emellan, det är så lätt att allt knyter sig och det blir fel när man tragglar. Med andra saker är det ofta tvärt om bra att jobba lite ihållande med samma sak för att inte tappa fokus.

Efter det fortsatte vi med galoppiruetterna. Jag fick börja med att hitta en femtonmetersvolt mitt i ridhuset och samla på det spåret. Jag kan samla rätt mycket, upptäckte vi, det blev riktigt bra efter ett tag. Därefter flyttar jag in baken från spåret, men fortsätter med framdelen på 15-metersvolten. Där kan det vara helt ok att ställa utåt och tänka lite mer skänkelvikning än sluta för att få rätt effekt. Ett par gånger fick jag dessutom centrera ett par språng innan jag red ur övningen. Här är det viktigt att hålla kvaliteten, viktigare än att hålla på längre sträckor. När det blev bra gjorde jag ungefär ett halvt varv innan jag red ur. Paulinda konstaterade att Grao är mycket lättlärd och berömde honom för det och hans vilja att göra rätt. ”Sånt här jobbar man ju i månader med, men han lärde sig på sju minuter” berömde hon. Ja, jag blir jättestolt! Jag blir nog extra stolt över sånt beröm eftersom vi ju verkligen inte har varit snabba och har haft lätt för allt. Tvärt om är det ju många saker som tagit jättelång tid för oss, som andra inte behöver ägna en tanke åt eller i alla fall klarar av mycket snabbare. Nu känns det som om jag kan plocka hem lite resultat av det arbetet i alla fall, det är en fantastisk känsla.

Därefter stämde vi av arbetet med passagen. Även det har ju gått väldigt fort, och nu kan vi i princip göra övergångar från trav till passage istället för att leta oss fram tills vi hamnar rätt. Övergångar ur passagen till trav har ju hela tiden varit lättare. Målet nu är att arbeta just med övergångarna och försöka fokusera på att få ca 20 meter av passage med hög kvalitet. Jag fick testa att smacka till en gång för att få ännu mer aktivitet i passagen, vilket funkade. Jag fick även testa att leka lite med steglängden i passagen, och även där gick det att faktiskt rida och göra en förändring utan att tappa passagen – vilket ju är ett tecken på att vi är på rätt väg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *