Junior- och YR-VM i WE

Många förkortningar i rubriken! Jag rivstartade semestern med att åka till Ponte de Lima i Portugal för att vara lagledare på junior- och young rider-världsmästerskapen i Working Equitation. Tyvärr har vi ju ännu inte något helt lag i den här ålderskategorin – upp till 21 år. Sara Nissling och Elvin B fick ensamma åka hela vägen till Portugal för att försvara de svenska färgerna. Men det gjorde hon å andra sidan väldigt bra! I mina ögon är det en verkligt stor prestation att som 17-åring först planera och genomföra en resa genom hela Europa med häst – och pappa som chaufför förstås, och därefter prestera på topp i internationell konkurrens i sitt första internationella mästerskap. Sara och Elvin gjorde en stabil dressyr och landade en bit över mitten i det starka startfältet. Dagen därpå visade de sin säkerhet i tekniken och klättrade några placeringar. Banan hade några svårigheter, bland annat en väldigt grym 3D-tjur och en ganska smal grind. Tredje dagen red Sara en spee där mjukhet och balans var nyckelord landade hon totalt på en niondeplats. En svårighet i speedbanan var flera svängar på 180 grader efter ett framåthinder. Där visade Sara att det går att göra mjukt och harmoniskt utan att för den skull tappa tid – det var verkligt bra ridning!

Ponte de Lima är en verkligt trevlig tävlingsplats och arrangemanget var på det hela välarrangerat, förutom några sena tidsändringar. Jag ser fram emot att WAWE arrangerar fler mästerskap för ungdomar – det blev verkligen en upplevelse för ungdomarna och de umgicks över landsgränser och skaffade vänner för livet. En rolig sak var att man dessutom gjorde fyra stycken internationella lag – med ryttare från blandade nationer. Lagen fick tillsammans bestämma ett lagnamn och resultaten från ryttarna som ingick i laget räknades samman. Sara ingick i laget Top Girls, som tog hem segern i den inofficiella kampen mellan de internationella lagen.

Jag hoppas att fler ungdomar i Sverige får upp ögonen för WE. Det hade varit så roligt om vi till nästa mästerskap kunde ha ett helt lag. För att tävla internationellt behöver de kunna göra rena byten, men man behöver inte rida på en hand. Det spelar ingen roll om man rider ponny eller häst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *