Björka ridslinga i Sjöbo

Nu när vi är lediga passar vi på att åka iväg och rida på fina ställen i dagsljus. Det finns gott om sådana häromkring. Idag testade vi Björka ridslinga i Sjöbo, med parkering vid Sjöbo golfklubb. Det finns tre viktiga aspekter när det gäller om en ridslinga är bra eller inte – ridbarhet, naturupplevelse och infrastruktur.

När det gäller ridbarhet får Björka en fyra på en femgradig skala. Slingan går i huvudsak på sandmark, vilket gör att underlaget är riktigt bra hela vägen. Största delen av slingan är ganska slingriga skogsstigar. Vi tycker att det är helt okej att rida i högre gångart än skritt på sådana om underlaget är så bra som här. Tycker man inte det så blir det inte så många sträckor du kan göra annat än skritta på. En bit inne i skogen var ett mellanting mellan en mindre skogsväg och två stigar bredvid varandra – det är toppen för oss, då kan hästarna få gå i bredd. Vi gillar även att slingan är rätt kuperad, backarna blir bra träning. Det stora minuset i kategorin ridbarhet är längden. Sex kilometer är kort, nästan för kort för besväret att lasta in hästarna och åka.

Åt det håll vi red fick första två tredjedelarna av slingan toppbetyg på naturupplevelse. Det var fin skog, vackra utsikter, en spektakulär brant som vi red utmed kanten på. Tyvärr var sista tredjedelen inte lika rolig. Skogen stigen gick igenom var helt ok, men slingan gick utmed stora väg 11, med mycket trafik som störde upplevelsen. Sista biten var utmed en mindre väg, men ganska trist ridning där. Den första biten får en klar femma, men sista biten hamnar så lågt som två. Sammanvägt blir det väl en stark trea eller svag fyra.

Däremot får infrastrukturen riktigt högt betyg här. Det är jättelyxigt med sånt som parkering med kartor och mockningsredskap, uppsittningspallar på lämpliga ställen, självstängande grindar och en på det hela välmarkerad ridslinga. Det finns ju till och med en restaurang på golfklubben om vi någon gång vill kombinera ridningen med lunch. Det som gör att jag tvekar är de självstängande grindarna, som helt uppenbart inte är gjorda för att öppnas uppsuttet. Vi som normalt inte sitter av för att öppna en grind tycker att det är synd. Nu lyckades vi ändå, men det hade underlättat om grindarna hade varit någon decimeter längre och bara något lättare, och om staketet inte hade varit vinklat vid grinden. Men helheten är så bra, så det blir en femma här.

Sammanvägt på det hela ger vi Björka ridslinga en fyra på en femgradig skala, och Sjöbo kommun får en extra guldstjärna från oss för att de är så duktiga på ridslingor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *