Vi kalktestar

Amelias fölning kommer allt närmare. Enligt kalendern borde det vara dags nu – en genomsnittlig dräktighet för en häst är på 335 dygn. Amelia är idag på dygn 338, men har inte visat några tecken på att det ska vara riktigt nära. Sedan ett par dagar tillbaka har jag i alla fall börjat testa mjölken. Jag använder mig av Kerstin Darenius kalciumteststickor  – något jag gjort alla fölningar vi har haft. Jag tycker de är ett bra hjälpmedel, även om jag nu är ganska säker på vad de kommer visa redan när jag mjölkat ur och sett färg och konsistens på mjölken.

Man mjölkar alltså ut lite mjölk, mins 1 ml. Jag använder en äggkopp att mjölka i. Som ni ser på bilden hjälper Maja gärna till också.

Sen blandar man 1 ml mjölk med 6 ml destillerat vatten. Stickan doppas i blandningen och sedan läser man av resultatet efter exakt 60 sekunder. Ju fler rosa pluppar, desto närmare fölning. Vi ligger nu på två av fyra. Förra fölningen låg Amelia i det läget i en vecka ungefär, innan det ökade ganska snabbt.

I morse såg juvret ut att ha fyllt på en hel del sedan igårkväll, det ska bli spännande att se vad det blir för resultat idag.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *