Smör i pastavattnet

Trots det nästan vårlika vädret skippade vi skogs- och strandritter idag, Grao och jag hade bokat träff med Paulinda igen. Sist vi var där jobbade vi med att få bättre stöd på yttertygeln, något jag har fått riktigt bra resultat med sedan dess. Paulinda var riktigt nöjd med det!

Det gjorde att vi kunde arbeta vidare idag. Grundridningsmässigt har vi två nya huvudfokus – att få honom självbärig och förstås lugnare. När det gäller det senare hade Paulinda en så bra liknelse – pastavattnet ska koka men inte koka över. Känner jag att det håller på att koka över så ska jag glänta på locket. I det här fallet är ”glänta på locket” att ta en skrittpaus och lugna ner saker lite innan jag går upp till kokpunkten igen. På sikt ska jag jobba på att ha en klick smör i pastavattnet, så det kan koka lugnt utan att koka över alls!

I traven arbetade vi en hel del med sidvärtsrörelser. Vi började med öppna-volt-sluta utmed långsidorna. Skolorna ska än så länge vara ganska svaga, med böjning i kroppen men inte så mycket tvärning, särskilt i slutorna som är jobbiga för honom.  I vänster varv funkade det rätt bra. I höger varv vill han gärna skjuta ut vänster bog och lägga sig på den, gärna med min vikt över till vänster också. Genom att arbeta med att rakrikta/ställa utåt i volterna och vända runt honom för ytterhjälperna, ev med ledande innertygel kom jag åt ytterbogen bra, och när jag gick in i öppnan ur det arbetet, med bibehållen kontroll på ytterbogen blev det bra.

Vi gjorde även skänkelvikning på diagonalen in till X och sedan rakt fram på medellinjen och volt – en linje ur Lätt A:3. Det kändes riktigt bra, och Paulinda konstaterade att det inte var så himla svårt för oss.

Galopparbetet handlade en hel del om att få ner både takt och tempo – rida många galoppsprång på volten. Yttertygeln är stadig och reglerar tempot framåt, innerskänkeln ligger på plats och stödjer upp galoppen. Innertygeln kan jag gärna glappa lite i, och ge eftergifter för att se vad som händer. Ligger han kvar kan jag även släppa ut ytter lite. Här måste han lära sig att bära sig själv, och jag får förskiktigt tänja på gränserna vad han klarar Vi red även en del förvända bågar. Det funkade hur bra som helst, även där måste jag dock tänka på att hålla nere takt och tempo.

Det var så roligt att träna att jag bokade in ett pass imorgon igen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *