Måluppföljning 2022

Så här års är det dags att summera året och följa upp de ridmässiga årsmålen. För 2022 såg det ut så här för Grao och mig:

Dressyr
Fortsätta med byten, serier, piruetter, piaff och passage.
Bli så rakriktade att bytena åt höger är okomplicerade och vi kan göra serier
Bonus – kunna rida övergångar mellan piaff och passage

WE
Tävla Msv B och känna att vi kan göra ett vettigt resultat även första rundan på en bana (mer en känsla än ett specifikt resultat jag är ute efter)
Bygga en trägrind och träna på den

I dressyren satte jag ju inte upp några tävlingsmål eftersom jag tappat sugen för att tävla dressyr. Jag har inte heller gjort en enda dressyrstart under året, men vi har tränat vidare på sakerna ovan. Högerbytena är vid det här laget rätt okomplicerade, men vi har ännu lite mer att jobba med när det gäller rakriktningen. Serierna visade sig ha ytterligare ett problem – Grao byter jättefint på hjälpen när han kan förvänta sig ett byte. Byteshjälper som han inte förväntar sig väljer han oftast att ignorera helt. Troligen är det så att han som är så känslig tycker att jag håller på och mumlar en massa strunt hela tiden och det är enklast att inte låtsas om det. För att lösa problemet på rätt sätt måste jag ju jobba med min kroppskontroll och göra det tydligare för Grao när jag ger hjälper och när jag inte gör det. Det är inget jag fixar lite kvickt, men ambitionen är att komma dit! En snabbare lösning är förstås att lära honom att det kan komma fler byten i rad, så han börjar förvänta sig det. Jag misstänker att jag kommer behöva jobba på båda fronterna där. Halvpiruetterna är jag riktigt nöjd med och vi jobbar även med helpiruettter – och att kunna rida flera varv innan vi går ur. Där kan vi antingen tappa något språng, börja välta åt sidan eller tappa ut rumpan – men vi jobbar vidare med det med. Piaffen och passagen jobbade vi en hel del med i början av året, men har satt lite på paus ett tag – passagen är bra och piaffen är tillräckligt bra för nu.

Men det vi ändå fokuserat mest på i år är ju WE. Under våren missade jag i princip alla träningar och de båda tävlingar som fanns inom rimligt avstånd på grund av andra åtaganden. Däremot kom vi ut på två stycken tremomentstävlingar under hösten, båda i Msv B. Resultatmässigt är jag mycket nöjd – både dressyren och tekniken har legat mellan 60 och 65%. I speeden är vi snabba när vi inte ska stå still. När vi ska stå still är vi jättelångsamma – eftersom vi inte alls står still! Det finns alltså en stor förbättringspontential där – och genom att träna på att kunna stå still kommer vi även höja våra teknikresultat. Vi har ju haft rätt många åttor både i dressyr och teknik – problemet är att det även blir fyror eller i värsta fall ännu lägre.

Våren, sommaren och hösten rann iväg väldigt fort i år, och trots att planerna på att bygga fast grind fanns med hela tiden blev det aldrig gjort. Det är helt enkelt något vi får flytta över till nästa år.

Nästa år ja – jag måste förstås ha årsmål även för 2023. Jag återkommer till dem – året är ju inte helt slut än.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *