Dubbeltimme i dressyr

Både lördag och söndag morgon har Grao och jag åkt till Paulinda för att träna. Det är så lyxigt med helger och ledighet när man kan unna sig att träna två dagar i rad. Det blir ofta bra effekt på det sättet. Just nu behövde vi dessutom lite effekt. Jag har varit bortskämd med riktigt bra träningar ett tag, men den här helgen har vi fått kämpa. Båda passen har haft huvudfokus på bytena och där har vi halkat ett steg bakåt nu. Under lördagens pass hade jag svårt att få galoppkvaliteten tillräckligt bra. Vi måste ligga exakt rätt för att det ska funka och det gjorde vi inte. Ibland blev det studsigt bak, både före och i bytet, ibland bytte han bak på hjälpen men efter fram. På söndagen bytte vi strategi och arbetade mer med galoppen innan vi började med bytena. Bland annat red vi en hel del förvänd galopp, som faktiskt blev riktigt bra. Det gjorde att galoppen var bättre och bytena var generellt bättre, men inte bra. De flesta var ändå rena, men ibland bytte han fram och tillbaka bak innan byteshjälpen. Det är lite jobbigt att det trasslar, men jag får jobba vidare och fortsätta vara noga. Tids nog ska det nog funka.

På lördagen checkade vi av skolorna i trav också. Där hade jag ju fått i uppgift att jobba framför allt med att komma in rätt, särskilt i öppnorna. Det hade vi verkligen fått till nu och skolorna var riktigt bra, jämna, lätta och flöt på bra. Det var det allra mest positiva jag tog med mig från det passet!

Söndagens pass var generellt ett snäpp bättre än det på lördagen, även om vi hade mycket att jobba med där med. Vi fick som sagt riktigt bra förvänd galopp, de få skolor vi kände på var fina och vi testade även lite passage och piaff på slutet, med bra känsla.

Några saker som jag ska jobba vidare med är sånt som jag kan göra hemma även om banan är frusen. Det är bra! Ingångarna i skolorna arbetade jag ju med under just ett sånt skrittpass på frusen bana, och det hade gett bästa möjliga resultat. Det är ju rakriktningen som är vårt stora dilemma och det som gör att de svåra sakerna sen blir bra, så jag fortsätter att fokusera på det på hemmaplan. I höger varv vill han ju gärna trycka in rumpan inåt. Där kan jag arbeta mycket med förvänd sluta, gärna kombinerat med framdelsvändningar undan höger skänkel. I slutan är det viktigt att jag inte drar bak höger skänkel utan inverkar med den mitt på magen.

Jag ska även nörda ner mig lite i de enkla bytena. Han blir ju lätt taggad och taktar i skritten där. Genom att göra övergång till skritt, flytta lite i skänkelvikning i skritten och sen fatta ny galopp jobbar jag upp skrittkvaliteten. När jag tränar kan jag förstås med fördel göra mycket fler skrittsteg än de 4-6 som är det riktiga. Det är skrittkvaliteten som är det viktiga, det är inte svårt att fatta galopp snabbt igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *