Tryck och eftergift

 

Från min influensasoffa hinner jag läsa och fundera en hel del. Igår började jag fundera kring begreppet ”tryck” i träning av hästar. Jag såg ett inlägg i en diskussionsgrupp från en person som vill ha lasthjälp av tränare som inte ”använder spö eller tryck alls”. Det fick mina tankar att snurra. För mig är ”att gå undan för tryck” något ganska grundläggande, och har inget alls med våld att göra. Den unga hästen lär sig att flytta sig åt sidan när man ber, och trycket kan vara lätt fysiskt eller bara någon slags energi, dvs jag behöver inte alltid nudda hästen för att anlägga tryck. Jag ser det nog också som en typ av mentalt tryck när jag ber hästen gå in i släpet, eller över huvud taget när jag visar vad jag vill. I det här fallet verkade det handla om att hon inte ville ha ”tryck” i grimman eller bakifrån, av en lina. Dvs det handlade om fysiskt tryck. I min värld är ett lätt fysiskt tryck följt av en eftergift en grundhjälp och inte alls frågan om övervåld. Det är ju även så ridningen fungerar.  Personen i fråga var mycket noga med att hon inte ville ha frågor eller diskussion om detta med tryck, så jag kunde inte fråga heller.

Det jag undrar över är om vi lägger olika saker i begreppet ”tryck”, eller om det faktiskt är så att det finns metoder att träna hästar helt utan tryck. Klickerträning skulle ju t ex kunna vara en sådan metod, där du helt och hållet fokuserar på att berömma önskvärda handlingar. Men samtidigt har jag svårt att se hur träning utan någon slags tryck blir effektiv. Det är ju genom tryck och eftergift – naturligvis utan våld – som jag visar vad jag vill. Jag är rätt säker på att Grao hade blivit väldigt förvirrad och osäker om jag lät honom gissa vad jag ville och inte gav några ledtrådar förrän jag berömde att han gjorde rätt. En häst som Arno hade det nog inte bekymrat alls, men det känns ändå inte särskilt effektivt. 

Jag landar i att vi troligen inte menar samma sak med begreppet tryck, och här finns det ju naturligtvis en ganska lång skala. Jag har inga problem med att putta hästen på baken eller hålla emot i grimman om det följs av eftergift så fort hästen gör rätt. För mig handlar det om att vara tydlig utan att vara våldsam.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *