Jaget och laget

I idrottsliga sammanhang pratar man ibland om ”laget före jaget”. Jag har funderat en del på den frågan, fast ur samhällsperspektiv. Några exempel:

Jag har sista tiden kört en hel del bil i ganska trafikerade områden. Jag konstaterar att de allra flesta kör på ett sätt som gynnar alla. Blir det kö löser de det på det sätt som gör att trafiken flyter bäst, de parkerar på avsedda platser och så vidare. Men en liten andel väljer istället den lösning som gynnar dem själva bäst, på bekostnad av den totala situationen. Ett exempel är de personer som ska trycka sig fram så långt som möjligt i ytterfil när filer går ihop och det är kö – istället för att smidigt jacka in när tillfälle uppstår. Ett annat tydligt exempel är utanför livsmedelsaffären. Där finns det hur mycket parkeringsplatser som helst, och jag har aldrig varit med om att det varit fullt där. Ändå finns det enstaka personer som stannar precis utanför dörren – och blockerar för alla andra. Det är bättre för dem själva men sämre för helheten.

Ett annat exempel är det där med importprodukter där produktionen är oetisk. Det kan handla om barnarbete, att kemikalier används på ett sätt som är farligt för arbetarna, att arbetsvillkoren suger (och då pratar vi inte om att lönen är några kronor lägre eller arbetsdagen någon timme längre, utan arbetsvillkor som faktiskt förkortar livet på folk). Dessutom är det ofta långa transporter av varor inblandade. De flesta förstår att sånt inte är bra ur ett samhällsperspektiv och undviker att stödja sånt. Men det finns personer som tycker att en hundralapp extra i deras egen plånbok är viktigare än livet på en person på andra sidan jorden.

Det tredje exemplet är från en politisk diskussion jag såg nyligen på Facebook. En person hävdade bestämt att man röstar utifrån vad som ger en själv personliga fördelar, det är så det är och det är så alla gör. Jag och flera andra ställde oss frågande till detta. Min uppfattning har alltid varit att politik handlar om vilket samhälle man vill ha och leva i  – för alla. Jag har inga barn, men jag tycker ändå att du ska ha rätt till föräldraledighet och att barnen ska gå i gratis skola till exempel. Det är bra för alla och jag vill ha ett samhälle som inte bara är bra för mig.

Generellt ogillar jag egentligen uttrycket ”hur skulle det se ut om alla gjorde så”. Människor är individer och alla gör inte likadant. Vi måste få göra olika! Men i de här fallen räcker det faktiskt att relativt få personer sätter jaget före laget. Det påverkar oss alla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *