Att rädda en middag

 

På nyårsaftonen skulle vi ha mina föräldrar här på middag. Vi hade planerat spenatpiroger med västerbottenost till förrätt, hjortstek med hasselbackspotatis till huvudrätt och chokladfondanter med glass till efterrätt. Allt detta skulle göras i ugnen. När det är knappt  två timmar kvar tills gästerna ska komma går Ulrik för att sätta på ugnen. Vi har noga arbetat ut ett ugnsschema med olika temperaturer och tider för de olika rätterna, och steken var förstås det som skulle in först. Det är bara det att ugnen är helt död. Vi kollar säkringar och sånt, men nej, ingen säkring har löst ut och ugnen är fortfarande död.

Snabbt krigsråd. Vi kollar affärernas öppettider – och konstaterar att handla går inte. Vi måste lösa middagen med det vi har, men utan ugn. Efter en stund har vi en plan. Steken gör vi i stekgryta på spisen. Som tur är har vi alltså separat ugn och spis. Hasselbackspotatisen klyftar vi istället och lägger i varmluftsfritösen. Så var huvudrätten klar – vi skulle i alla fall bli mätta!

Efterrätten var inte så svår heller. Istället för chokladfondanter blev det en chokladsås som vi dessutom kryddade med lite kanel.

När jag gick ut för att ta in hästarna kom jag på lösningen för förrätten också. Istället för piroger fick det bli quesadillas som vi grillade i smörgåsgrillen. Jag var först lite tveksam till om det skulle funka med smördeg och funderade på om vi möjligtvis hade några tortillabröd i frysen. Men sen bestämde jag mig för att ändå testa med smördegen, gick det så gick det liksom.

Allt blev faktiskt supergott – och inte särskilt långt från vår ursprungliga plan!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *