Hänga i släpet

Inom hästvärlden finns det många olika kulturer och synsätt. En sak som det finns olika syn på är att låta hästen stå i släpet under tiden det står still. En del vill lasta ur så fort det går och lasta i sista stund. Andra har inte så bråttom, men tycker inte att hästen ska behöva stå i släpet i onödan. Jag, som har tävlat dressyr i så många år, ofta på tävlingar där det inte finns möjlighet till uppstallning, är van vid att hästen kan bli stående under längre tid i släpet och tycker inte att det är något konstigt med det.

Är förhållandena dåliga får jag ju försöka lösa det förstås – en gång hade jag nästan fem timmar mellan starterna och det var 30 grader varmt. Då letade jag rätt på en stallplats en bit från tävlingsplatsen där jag kunde ställa hästen mellan klasserna. Det händer även att jag lastar av och skrittar en sväng om det blir lång tid, men jag går inte och leder hästen huvuddelen av tiden utan den får stå i sitt släp med lite matsäck.

Naturligtvis måste hästen vara bekväm med att stå i släpet för att det ska funka. Det är för det mesta en träningsfråga. Med de yngre hästarna tränar jag genom att låta dem stå en stund innan jag lastar av och ibland väntar jag även en stund innan vi kör iväg efter att vi är klara. Jag tycker det är bra kunskap för hästarna att kunna stå still i släpet även när det står still, det är användbart vid t ex broöppningar och vägarbeten också. Våra hästar är vana vid att åka tillsammans på träning i princip varje vecka, och då får de stå i släpet och vänta på varandra. De står lugnt och stilla och avslappnat, och jag uppfattar släpet som en trygg plats för dem. Vi har ju dessutom möjligheter att variera hur vi öppnar efter väder och förutsättningar. På bilden har vi båda framdörrarna öppna i låst läge, så släpet blir helt öppet framtill. Det går även att bara öppna den på den sidan där hästen står eller på den andra sidan. Även bakdörrarna går ju att variera. Har vi lastat ur en häst har vi ofta dörren bakom hästen som är kvar stängd, men är det varmt får den andra vara öppen.

Hur ser ni på detta? Tycker ni att det är ok att låta hästen stå i släpet en längre tid – och hur lång tid är ”en längre tid”? Var går gränsen?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *