Enahanda

Igår var Grao och jag hos Paulinda igen. Jag har rest jättemycket i jobbet under en period, så det var ett bra tag sedan. Jag valde att rida på vårt babypelham med delta som jag dessutom kompletterat med en geltunnel till kedjan för att göra det ännu mildare. Min tanke med det var att få lite hjälp av Paulinda med enhandsridningen. Nu är det ju inte direkt det hon pysslar med själv, men hon har så himla bra öga för ridning och kan hästutbildning så bra att jag tänkte att jag nog kan få bra hjälp av henne ändå. Och det kunde jag! På det hela var Paulinda väldigt nöjd både med det arbete jag gjort sen vi sågs sist (även om vi nu inte har kunnat vara så flitiga som vi brukar på grund av alla resor) och med betslingen. Hon konstaterade att Grao verkligen såg ut att trivas på bettet. Jag upplever det ju också så. Bettet är väldigt milt, men jag har ändå lite lite hävstång vilket är nödvändigt för att kunna rida bra på en hand.

Paulinda konstaterade snabbt att jag måste tänka lite tvärt om när jag rider på en hand mot när jag rider på två. För att ställa inåt kan jag till exempel behöva föra handen lite utåt. Då kortar jag ju den inre tygeln och länger den yttre. Men på det hela är tygelhjälperna jag kan göra på en hand väldigt begränsade. I princip ska handen bara vara stilla, och jag inverkar med sits, skänklar och vikt. Vi red lite diagonaler och byten i galopp och galoppvolter med olika storlek och även någon serpentin med byten. Jag gjorde några piruetter på två händer, men när jag försökte på en hand gick det bra åt höger men åt vänster klarade jag inte av att hålla rumpan på plats. Där är vi helt enkelt inte tillräckligt klara än.

Vi testade även lite skolor i trav. Traven var jättefin, men i skolorna fick jag ibland ta tyglarna i båda händerna för att få det rätt. Även där har vi en hel del arbete att göra innan det blir bra. Skolor i skritt funkade däremot bra, så ett sätt att jobba med det är ju att påbörja skolan i skritt och sen gå upp i trav när det känns bra. Vi red även lite passage på en hand – det tycker Grao är ballt. Vi avslutade med lite piaffarbete på två händer, där är vi ju fortfarande i början bara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *