Lansteknik

Grao och jag har tränat en del med lans för att hitta bästa sättet för oss. Vi började ju med att han inte vågade vara på samma banhalva som tunnan lansen stod på så vi har ju haft en bit att vandra. Det som jag upplevt som det största problemet sista tiden är att jag har svårt att undvika att han accelererar när jag tar lansen och ännu mer när jag tar ringen. Sist jag tränade för Julia lärde hon mig en bra lansteknik, och på landslagsträningen på Strömsholm härom helgen instruerade Nuno landslagsryttarna att göra likadant. Nu har vi tränat lite också, och det är helt klart så vi ska jobba vidare.

Tekniken handlar om att hålla i lansen på olika ställen beroende på vad man ska göra. Det är bekvämt att hålla mitt på lansen så den är i balans, men ibland är det inte helt funktionellt. När jag tar lansen tar jag tag i den på övre tredjedelen. Jag sitter tillbaka med rumpan ordentligt nere i sadeln och rider i samlad galopp. Jag ändrar greppet så lansen hamnar i balans om jag ska rida hinder med den. Om jag ska fånga ringen på tjuren ändrar jag greppet ännu mer, så jag håller någonstans på bakre tredjedelen. På så sätt får jag en lång lans framför mig. Då kan jag sitta tillbaka och kontrollera galoppen och sikta på ringen med lansen vinklad nedåt. Jag behöver inte böja mig varken åt sidan eller neråt. Det ger mig mer fokus på jämn galopp. När ringen är fångad ändrar jag greppet igen inför nedsättningen i tunnan. Nu ska jag hålla i främre tredjedelen igen – lansen ska ju ner med bakre änden i tunnan. Jag viker lansen så bakänden hamnar framåt och jag har alltså åter igen en lång del av lansen framför mig När spetsen är nere i tunnan låter jag lansen glida ur handen. Då blir det lättare att få lansen att stanna i tunnan, inget välter och lansen studsar inte ur.

På kvällens WE-träning för Eva tränade vi på detta med tjur och ring. Jag hade helt andra möjligheter att reglera galoppen, och jag lyckades ta ringen varje gång utan att vi accelererade. Det vi måste jobba vidare med är att ha ett jämnt tempo och en bra galopp även när jag fipplar med lansen och ringen – men det ska vi nog lösa med lite träning det med.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *