Rabatt

Förra året grävde vi upp den här rabatten helt, och behöll bara de fem rosorna. Det blev rätt sent på säsongen innan det var klart, så jag lät bli att plantera perenner som planerat. Däremot grävde jag ner en mindre förmögenhet i lökar. Det hade vi stor glädje av under våren, rabatten var jättefin! Men nu har ju alla lökarna vissnat och den ser inte alls kul ut. Dessutom har det förstås kommit en del ogräs.

Utmaningen nu var ju att få ner perenner någorlunda bra, utan att förstöra lökarna alltför mycket. Det gör ju att jag hade svårt att rensa rabatten så den fick ren jord, lökbladen vill jag ju ha kvar, även om de inte är snygga. Bästa metoden var förstås att krypa på knä och vara selektiv, och försöka snygga till så gott det gick. Därefter hällde jag på de säckar jord jag hade fått över från växthuset.

Två katter hjälpte till, Sixten och Maja. En stund i alla fall, sen blev det tråkigt. Ser ni Maja under skottkärran?

Två riktigt roliga växter hade jag köpt, en till varje ände av rabatten, som vätter mot väster. I den norra änden planterade jag en blodfläder Black Lace. Den är ju liten nu, men kommer bli ungefär två meter hög och lika bred. Den är så vacker med sina mörka blad och rosa blommor – som det också blir rosa flädersaft av. Eller varför inte rosa fläderchampagne? I den södra änden, där det är lite mer sol än i resten av rabatten, satte jag en blå uppstammad frilandshibiscus. De är så vackra, men rätt svåra – nu hoppas jag verkligen att den klarar sig där! I övrigt planterade jag grönvitgula dagliljor, rosa stjärnflocka, blå praktmartorn, rosa geranium och vita riddarsporrar. Jag har lite plats över, troligen köper jag fler geranium och så vill jag ha fler riddarsporrar, gärna rosa eller ljusblå, eller varför inte några av varje?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *