Skördedags

Den här våren har inte varit optimal för tidig grönsaksskörd, men nu har jag äntligen kunnat skörda både tomater och gurka. Det är så gott med egenodlat! Sallat och salladslök har vi kunnat skörda ett tag, och pumporna som jag satte på gödselstacken växer som bara den. I alla fall de som inte frös ihjäl, det blev ju ett par frostnätter efter jag planterat ut dem, så några dog, men de flesta har i klarat sig. Idag skördade jag även en del grönkål.

Grönkål blev ju en vinterfavorit för oss efter att vi köpt en planta på en julmarknad i Danmark. Den försåg oss med färskt egenodlat grönt hela vintern. Därför blev jag sugen på att dra upp egna plantor, och satte några stycken i en pallkrage. De har vuxit jättebra, och jag kände att det nog var klokt att skörda lite nu. Grönkål känns ju mer vinter än juli, så jag bestämde mig för att förvälla och frysa in grönkålsskörden, nu finns det ju annat att äta färskt.

Efter att jag förvällt bladen hackade jag dem rätt så fint och spred ut dem på en skärbräda. Jag klädde med plast och lade i frysen. Efter några timmar tog jag upp skärbrädan och drog loss grönkålen med en osthyvel och hällde ner det i en hink och stoppade i frysen igen. På så sätt hoppas jag att det ska vara lätt att ta precis så mycket jag behöver, som styckfrysning ungefär.

Jag ser fram emot goda rätter med grönkål, bland annat tänker jag testa en paj med grönkål, ädelost och valnötter. Jag tänker även stuva grönkål istället för spenat. Jag hoppas kunna skörda och frysa så här ett antal gånger under sommarsäsongen så hela vintern är räddad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *