Kapten Zoom – min trogna arbetskamrat

Min trogna arbetskamrat Zoom är förstås inte alls kaptenen som Anders Linder spelade i barnprogrammen från 70-talet utan mötesverktyget. Sedan ett tag håller vi våra kurser digitalt, över zoom. Arbetskamraten zoom är ett bra verktyg, som möjliggör för oss att variera kurserna och använda bra pedagogiska metoder. Det är verkligen bra att vi har möjligheten att hålla kurser på det här sättet och pandemin har gjort att vi fått en rivstart i digitaliseringen. Möjligheterna har ju legat och puttrat ett bra tag, men nu har vi verkligen fått mängdträning och rutin.

Jag ser fram emot att kunna hålla kurser där jag träffar deltagarna på riktigt igen, det måste jag erkänna. Dessutom är det betydligt svårare att förmedla komplex kunskap och göra bra övningar digitalt än face to face. Men det finns också mycket vi lärt oss under den här perioden som jag tycker är viktigt att vi fångar upp och inte tappar bort. Vi måste helt enkelt se till att använda den metod som är bäst i varje situation. Det som kan göras lika bra digitalt är bra att göra digitalt – under förutsättning att vi även kan göra det säkert och stabilt.

Att hålla tredagarskurser är alltid en utmaning, det är krävande att vara skärpt hela tiden och det finns inte mycket andrum. När vi håller kurserna digitalt är det faktiskt ännu mer intensivt, och det är inte alltid helt enkelt att hålla skillnad på chattmeddelanden som kommer privat och såna som kommer till alla – eller att man själv skickar rätt. Är kameran av eller på? Ska jag ha min mikrofon på nu, eller är det kollegan som ska ha sin på? På förrförra kursen fick vi ett meddelande från en deltagare om att en av kursledarna var mutad. Jag blev lite förvirrat, vem hade mutat honom och vad ville mutaren att han skulle göra? Sen insåg jag och bad kollegan sätta på mikrofonen. På kursen förra veckan säger min kollega för den kursen ”hörs jag nu”? Jag, som sitter bredvid henne i samma rum svarar raskt ”jag hör dig utmärkt”. Nähä?

Den här veckan ska jag hålla ytterligare en kurs, tillsammans med en ny kollega. Jag går in i kursbubblan under måndagen och kommer ut torsdag kväll. Så ni vet var jag är.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *