Befästa byten – vad är det?

Vissa saker drar jag mig för att skriva, tänk om det inte håller? Men jag tror faktiskt att Grao och jag har knäckt bytena nu! Gårdagens rubrik ”rent och fint” skulle faktiskt just nu kunna användas även om våra byten, åt båda hållen. Vi börjar närma oss den punkt där jag snart vågar säga att bytena är befästa.

Befästa byten är ju ett begrepp som vi ofta använder inom dressyren, men vad betyder det egentligen? För mig innebär det:

  • Bytena är som regel rena (självklart kan man missa ett byte även efter att de betraktas som befästa, men det sker inte på regelbunden basis utan är ett olycksfall i arbetet)
  • Bytena är på hjälpen.
  • Hästen klarar av att fortsätta i samma galopp oavsett väg om ryttaren inte ger hjälp. Det är alltså fullt möjligt att byta varv och rida vidare i väl balanserad förvänd t ex.
  • Hästen jagar inte upp sig före, under eller efter ett byte. Det innebär att galoppen håller samma takt och tempo före, genom och efter bytet. Hästen gör inte heller extraskutt eller studsar
  • Detta uppfylls även under pressade förhållanden, t ex tävling
  • Punkterna ovan har uppfyllts under en tid, det räcker inte att det klaffar under enstaka pass

Grao och jag håller just nu på med de två sista punkterna. Vi samlar tid och vi har inte heller helt klart för oss om allt håller under pressade förhållanden. Risken finns ju att någon av de tidigare punkterna spricker och vi är tillbaka några steg. Men jag ser det absolut som om vi är en god bit på väg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *