Hamburghelg

Förra helgen tjuvstartade vi redan på torsdagen och tog tåget till Hamburg från Köpenhamn. Även till Köpenhamn åkte vi förstås tåg också. Det var en trevlig och behaglig resa. Vi har ungefär en timme till Köpenhamn, och därifrån tog det sen ungefär fyra och en halv timme till Hamburg. Vi fick en bekväm morgon hemma och var framme vid fyratiden. Det var precis lagom för att checka in på hotellet, ta en promenad genom staden bort till Elbphilarmonie – där vi hämtade ut gratisbiljetter för att gå in och se byggnaden inifrån. Tyvärr gick vi inte på någon konsert, men det var ändå kul att se den häftiga byggnaden och utsikten över Elbe och den stora hamnen. Efter det gick vi och åt jättegott indiskt och tog tunnelbanan tillbaka till hotellet.

Tunnelbanan, stadsbussarna och även kollektivtrafikbåtarna blev sedan våra bästa vänner hela resan. Vi köpte ett turistkort som gav oss fria resor och rabatter på en del inträden. Det är verkligen ett bra sätt att ta sig fram och att se sig omkring. Ulrik har ju dessutom fortfarande en del problem med sitt knä, så vi försökte att inte gå så där galet mycket som man gärna gör vid storstadssemestrar. Vi hade dessutom galet tur med vädret – det var sol och en bit över 20 grader större delen av tiden och kvällarna var som ljumma sommarkvällar. Det är verkligen tydligt att Hamburg är ett centrum för sjöfart och handel. Jag testade tre av stadens kafferosterier och drack fantastiskt gott kaffe. Ulrik gladdes åt det goda utbudet av te. Förutom att vi såg oss omkring i stora delar av staden och spanade arkitektur och andra intressanta saker så åt vi väldigt gott. Första kvällen som sagt indiskt, fredagen blev det mexikanskt, lördagen brasilianskt och söndagen fusion-japanskt. Miniatyrmuseet var förstås ett givet besöksmål, och istället för att ta en turistbåt i hamnen åkte vi kollektivtrafikbåten som gick samma rutt, perfekt.

Hemresan började rätt kaotiskt. När vår avgång äntligen kom upp på tavlan på hauptbanhof saknas spårangivelse. Vi letar rätt på en stationsvärd som efter lite huvudbry konstaterar att avgången har bytt station – den kommer avgå från Altona istället för hauptbanhof. Efter många turer fick vi order att kasta oss på S-bahn till Altona, tågets avgång skulle fördröjas 25 minuter. Vi skyndade allt vi kunde och hann precis med tåget. Det gjorde ju att vi blev lite sena hem, men tågresan i sig var lika behaglig som den söderut. Vi hade verkligen en toppen-långhelg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *