Häromdagen fick jag en intressant fråga från Caroline, som driver bloggen Carolines hästdröm. Hon funderade på om grovfodret kan vara för bra – det vill säga att det är för höga värden i det.
Det är en intressant fråga där det korta svaret förstås är ja – det kan det. Men som vanligt är det ju inte riktigt så enkelt. Här tänkte jag fokusera på energi och protein. Att makromineralinnehållet skulle vara skadligt högt är inte sannolikt, och även när det gäller mikromineralerna är det svårt att komma upp i för höga nivåer med bara grovfoder.
Alla hästar behöver en viss mängd mat att tugga på för att tarmsystemet ska må bra. Ofta pratar vi om gränsvärden neråt för torrsubstans – TS. Ett absolut minimivärde är ca 1,2 kg TS per 100 kg häst. Här ska man tänka på att allt som hästen äter räknas med – står den på halm och tuggar i sig av halmbädden är det också TS som hästen äter.
En lättfödd häst måste vi dessutom hålla koll på att den inte får i sig för mycket näring. Framför allt gäller det energi. Olika grovfoder har olika energiinnehåll, och blir energiinnehållet åt det högre hållet begränsar det mängden grovfoder hästen kan äta. En lättfödd häst som får i sig för mycket energi blir tjock. (observera att energi i fodret inte har med energi i ridningen att göra)
När det gäller protein är hästarna oftast lite mer toleranta mot ett överskott som kommer från grovfoder. Men även här kan det bli för mycket för hästen .Det kan vara så att den totalt får i sig för mycket näring från grovfodret. För en svårfödd häst kan det även vara problem om energi/proteinkvoten blir hög. Då kan det gå åt energi för att bryta ner proteinet, vilket gör att energin inte räcker till för att hålla hästens hull.
Ofta hör man att det kan vara bra att komplettera ett kraftigt hö eller hösilage med halm eller gräsfröhalm för lättfödda hästar. Det kan bli lite av en tankevurpa. Halm innehåller inget protein, men en del energi – ca 40-70% av vad hö normalt ligger på. Man minskar alltså proteinet rejält och energin något genom att byta ut en del mot halm. Om du har ett ”bra” grovfoder som har högt proteininnehåll men inte alltför högt energiinnehåll kan det alltså vara en bra strategi. Om proteinet är lite lägre och energin hög är det inte alls en bra idé. Då gäller det istället att kompensera med ett proteinrikt grovfoder, till exempel lusern.
För många hästar är det bra att hitta ett näringsrikt grovfoder. Det kan göra att de klarar sig bra utan andra tillskott. Men det näringsrika fodret kan även stjälpa foderstaten på några olika sätt:
-Hästens behov täcks med en för liten giva. Hästen får inte tillräckligt mycket TS. Dessutom kan tuggtiden bli för kort. Hästar är gjorda för att söka föda stor del av dygnet och de behöver hålla matsmältningsapparaten igång. Därför mår de inte bra när fodret blir för effektivt. Där kan det fungera att hitta metoder för att bromsa ythastigheten och på så sätt få en mindre giva att räcka längre tidn.
-Om det är energin i fodret som är för hög kan det bli svårt att öka proteinintaget utan att energin slår i taket eftersom alla proteinfoder även innehåller någon mängd energi. Dessutom måste tuggtiden och TS-behovet tillgodoses
– För mycket protein i fodret behöver inte vara ett problem, många hästar klarar rätt stort överskott av protein från grovfoder. Men du bör vara medveten och observant på effekterna.