Så här på vintern är det inte alltid så lätt att hålla allt foder frostfritt. Men är det egentligen ett problem att fodret fryser?
För den som har blött hösilage/ensilage kan minusgrader innebära en hel del jobb. En bal som innehåller mycket vatten fryser ju snabbt om det är ett gäng minusgrader. Det gör att det blir svårhanterat och är det riktigt blött så kan det även bli svårätet för hästen. Däremot är det inte farligt. Bakterietillväxten avstannar ju när det blir kallt, vilket gör att hållbarheten ökar. Däremot kan det vara negativt om hösilaget tinar och fryser om vartannat. Det handlar då i första hand om öppnade balar – i oöppnade balar är det ju en syrefri milö vilket fungerar som en konservering.
För torrt hö och spannmål spelar minusgraderna ingen större roll alls. De innehåller såpass lite vatten så man uppfattar det inte som fruset.
Ibland vill man kunna blöta upp foder för att ge ett antal timmar eller kanske ett dygn senare, som till exempel betfor eller olika sorters pellets. . Inte heller här är det skadligt eller dåligt för hästarna, men det blir besvärligt och opraktiskt när maten har frusit. Om man har möjlighet att ställa uppblött foder frostfritt är det förstås att föredra. Ett annat alternativ är att slå på lite varmvatten en stund innan fodring.
För frukt och grönsaker som till exempel äpplen och morötter är minusgrader inte så bra. Själva frysningen i sig är ingen katastrof, men när de sedan tinar igen kommer de vara mycket mer känsliga och ruttna snabbare.
Även fruset bete kan vara ett problem för en del hästar. Det finns två saker att oroa sig för när det gäller fruset bete – kolik och fång. Det gäller framför allt tidigt på säsongen när den första frosten kommer och gräset fortfarande är grönt och växer. Torrt, gammalt gräs är inte alls känsligt för frost på samma sätt. För hästar som ligger inom riskzonen för fång bör man undvika att de äter fruset gräs. För andra hästar kan det vara klokt att fodra hö så de är mätta när de går ut på gräset. Risken för kolik ökar om de hetsäter fruset gräs på tom mage.