Förvänt

Idag hjälpte Ulrik mig lite från marken när Grao och jag tränade dressyr. Vi fokuserade på förvänd galopp. Vägen vi red var halvt igenom, flytta lite sidvärts mot långsidan och genom kortsidan, sedan in på diagonalen och tillbaka till rättvänd galopp.

Första försöket var ren katastrof! Det funkade inte alls. Jag tappade styrningen och vi bara fladdrade runt. Ulrik lät mig rida vägen några gånger i skritt och trav istället. Det var en jättebra taktik, Grao fick förstå vad som väntades av honom i lugn och ro och allt blev lugnt och sansat. Vi red vägen åt andra hållet i skritt och trav också när vi ändå höll på. Samtidigt hjälpte Ulrik mig lite med sitsen. Jag har ju haft så stort fokus på att sitta kvar på inner sittben under lång tid så jag har tappat kontrollen på ytterskänkeln. Den åker upp och jag driver för högt upp och långt bak. Jag fick släppa stigbyglarna i skritt och känna mig lite för – och vi konstaterade att jag ibland måste släppa ut knäna något när jag ska driva för att få drivningen runt och liksom uppåt. Det funkade bra i skritt, men är förstås mycket svårare i galopp samtidigt som jag håller på och fokuserar på annat. Jag måste helt enkelt jobba med att programmera om muskelminnet så det blir rätt – och det kommer säkert ta lite tid.

När jag sen tog vägen igen i vänster galopp blev det riktigt bra! Första gången slarvade jag när jag skulle in på diagonalen efter att ha klarat hela kortsidan och fick ett omslag, men sen gjorde vi det hur fint som helst.

Höger förvänd är svårare för oss, och här tappade jag greppet första två gångerna. När jag kom ut på långsidan mot första svängen körde han ner huvudet, jag försökte få upp det samtidigt som jag höll baken på plats med ytterskänkeln – det gick inte alls bra! Men sen bestämde jag mig för att lätta i handen sår fort jag kände att huvudet var på väg ner och inte kompensera – han fick helt enkelt ta ansvar för sin huvudposition själv. Jag fokuserade bara på att sitta kvar i rätt galopp. Då blev det riktigt bra! Det är klart att han inte ska köra ner huvudet, men det får vi ta sen. En sak i taget.

Vi konstaterade att höger förvänd är svårt för Grao eftersom han måste sätta in höger bak rakt under sig och ta rätt mycket vikt på det. Det gör ju att höger förvänd också blir väldigt bra träning för honom. Han blir mindre och mindre oliksidig, men det märks ju fortfarande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *