Vågar du vägra fläta?

13087683_10208950586475523_8356473785812509065_n

För någon vecka sedan pratade jag med Sabrina Söderberg som startat facebookgruppen Våga vägra fläta. Det blev en artikel på tidningen Ridsports webb. Igår lades artikeln ut och jag blev faktiskt rätt förvånad över det stora engagemanget och de många kommentarerna.

Att många vill fortsätta att fläta när de tävlar dressyr tycker jag inte är så förvånande. Inte heller att många tycker det är snyggt med en välflätad häst. Det är ju trots allt så vi lärt oss att en fin häst ser ut – prydligt, välgjort med en lång, blank välmusklad hals under knopparna. Men från att vilja fläta själv för att man tycker det är fint till att ha starka kommentarer om hur andra väljer att göra tycker jag är ganska långt.

Man ska se proper och välvårdad ut i dressyr! Dessutom underlättar det för en domare att se hästen hur den arbetar om den är knoppad…. det finns andra ridsportgrenar för den som inte vill hålla klassiska dressyren vid liv

I alla sporter så finns det ”regler” om hur det ska se ut när man tävlar. Är ren lathet om man inte vill fläta hästen då det ser så mycket vackrare ut med en flätad häst och är man dålig på det så är det bara att träna som i allt annat.

En annan tycker att man ska visa respekt för arrangören som lägger mycket tid på tävlingarna. Det är ju en jättebra tanke, men frågan är om det inte finns andra saker man kan göra för att visa arrangören respekt som de uppskattar mer?

Jag knoppar, dels för att det är finare och dels av respekt för arrangören. De lägger tid på att fixa tävlingen, då kan jag lägga tid på att fixa i ordning mig och hästen. Min uppfattning är att de flesta jag träffat som inte vill knoppa är dåliga på det, för att de övat för lite.

Som ni ser är detta redan andra citatet där åsikten att de som inte vill knoppa är dåliga på det framkommer. Det här tycker jag är ett ganska fult retoriskt grepp. Det nedvärderar motparten och motpartens åsikt effektivt. Dessutom finns det en undermening att ”är du dålig på att fläta så rider du säkert dåligt också”. Titta på det första citatet – om du inte vill fläta kan du låta bli att rida dressyr också.

Lite ordning och reda ska det vara!! Varför vara så rebellisk mot allt? KLART KNOPPARNA SKA VARA KVAR!!

Nej, en dressyrryttare ska inte vara rebellisk. En dressyrryttare ska snällt stå och fläta, och snyggt ska det bli, annars får de ställa sig i skamvrån och träna.

Men det finns ju andra åsikter också. Här en domare:

Mitt fokus som domare är inte om hästen är knoppad eller inte. Detta skulle aldrig påverka min bedömning och det tar jag för givet att det gäller alla domare.

Jag hoppas verkligen att det är så! Hur gör vi då? Nej, vi vågar inte vägra fläta. Fast kanske ändå? Än så länge har vi i alla fall flätat. Amelia får knoppar och Xipo får en längsgående fläta. Det är Amelias knoppar som är på bilden högst upp, och så här ser Xipos fläta ut.

13076775_10208950650237117_8818467405046994478_n

1 kommentar

  1. Jag brukar resonera att kan vi inte vara bäst kan vi iaf vara snygga 😛 Längsgående fläta blir det här också 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *