Frodigt

I helgen var det läge att plantera om mina tomatplantor för andra gången. Jag börjar ju med att sätta fröna i ett pluggbrätte med såjord. Så fort de fått karaktärsblad planterar jag dem i fyrkantiga krukor.

När de fyllt krukan med rötter planterar jag om dem en gång till för att ge dem ännu bättre förutsättningar. Förra året hoppade jag över det steget, och det var uppenbart att tomatplantorna då växte långsammare både sista tiden inne och när de väl kom ut i växthuset.Det viktigaste i det här skedet är att ha bra tillväxt under jord, att bygga ett livkraftigt rotsystem. Därför väljer jag att plantera om i höga avskurna mjölkpaket.

Jag har grovt grus i botten. Sen sätter jag ner plantan ända ner i botten och fyller på ny jord ovanpå. Det gör att en bra bit av själkarna, sådär 5-8 cm, hamnar under jord. Tomater funkar ju så att det då bildas rötter från stjälken under jord. Plantan blir alltså mindre ranglig och får ett bättre rotsystem, precis vad jag vill åstadkomma.

Förra året köpte jag en lime som jag har övervintrat i sadelkammaren. För två veckor sedan trodde jag att den var heldöd. Jag pratade med Rickard på Gunnebo Trädgård när jag var där och handlade lite annat. Han var helt säker på att problemet var för lite ljus. Även om den stått i fönstret i sadelkammaren så räcker inte ett österfönster för citrus. Han föreslog att jag skulle ge den ett försök på glasverandan, även om temperaturen där är lite för hög egentligen. Jag ställde den i hörnet mellan söderfönstret och västerfönstret och offrade dessutom tomaternas extraljus och satte den på limen. Och den lever! Den är alldeles full av späda gröna blad nu! Jag hoppas verkligen den hinner sätta frukt i år. Nästa vinter får den övervintra på glasverandan med extraljus. Sommaren får den tillbringa antingen på innergården eller i växthuset, vi får se var det blir bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *