Brandgrimmor

wp-1470854070136.jpg

En brand i stallet är nog alla hästägares mardröm. Det går självklart inte att skydda sig helt, men vi har ändå försökt göra så mycket vi kan för att minska riskerna och minska konsekvenserna. Redan vid renoveringen av stallet tänkte vi igenom bygget för att minska brandrisken. Foder eller strö förvaras inte i själva stallet, och vi har inte heller någon skulle med eldfängt material ovanpå stallet. All el är dragen på rätt sätt, t ex finns inga elledningar på vågräta ytor där gnagare kan komma åt dem, allt har rätt IP-klass och vi försöker hålla stallet så dammfritt det går.

Men naturligtvis kan olyckan ändå vara framme. För att snabbt kunna få ut hästarna vid en brand har vi tillverkat särskilda brandgrimmor. Det finns en för varje box, oavsett hur många hästar vi för tillfället har, och de hänger på en krok över brandsläckaren. De får inte flyttas därifrån och absolut inte användas om det inte brinner.

wp-1470854097311.jpg

Grimmorna är dessutom specialgjorda för att vara snabba att få på. Det är i grunden vanliga grimmor där vi tagit bort allt utom tidstycken, nackstycke och bandet på framsidan av nosen. Sedan har vi tagit ett grimskaft som vi trätt genom den ena ringen på nos-stycket och fäst i den andra. Grimskaftet utgör alltså den delen av grimman som går under hakan på hästen. På så sätt blir det en enkel grimma som man bara trär runt nosen och över nacken. I och med att grimskaftet löper under hakan blir den dessutom lite skarpare om hästarna är ovilliga att lämna stallet.

wp-1470854134494.jpg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *