Min hemliga trädgård

I vår trädgård finns det en bit som är eftersatt. Det är egentligen ett ganska mysigt trädgårdsrum som ligger söder om den del av den trelängade byggnaden som är tvättstuga och gästrum. Det är ungefär 20-25 kvadratmeter som är omgärdat av höga häckar. Då öppningen i häcken är så smal har jag inte lyckats komma in där med gräsklipparen ens, utan allt har bara vuxit igen. Det finns även två fruktträd där, ett äppelträd och ett plommonträd. Rosrabatten består av lika delar sly och rosor.

Jag har inte prioriterat den här delen utan har låtit den vara, framför allt av tidsskäl, men också för att jag inte har varit riktigt klar med vad jag vill göra med den. Men när jag nu gått runt och funderat på var jag skulle kunna placera två pallkragar för att odla grönsaker som inte ska vara i växthus insåg jag plötsligt att det här ju faktiskt är den perfekta platsen. Vi måste bara ta ner de höga häckarna så solen kommer in.

Det kommer förstås vara en hel del jobb med att få ordning på detta, men jag tror att det får bli årets stora trädgårdsprojekt, tillsammans med den rabatt som jag grävde upp förra året men aldrig planterade något i.

Först får jag alltså ta ner häckarna så det kommer in sol och göra öppningen större så gräsklipparen kommer in. Sen tänker jag nog ta bort plommonträdet – vi tycker inte de är så goda så det blir bara en massa plommon på marken.

Sen får jag göra något åt rosrabatten. Jag kommer troligtvis bara rensa den och sen låta rosorna ta över – de kommer nog gilla att få in lite mer sol.

Därefter ska jag gräva bort grässvålen på några kvadratmeter, lägga duk, placera två dubbla pallkragar och sedan grusa runt om. Eventuellt använder jag de gatstenar som vi brutit upp från stallgolvet som kantsten också. Grusets viktigaste funktion är att göra det lite svårare för sniglarna att komma till pallkragarna, men också för att det är svårt att klippa snyggt nära kanterna. Resten får bli gräsmatta – men vem vet, på sikt kanske jag får till en sparrisodling också?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *