Jag höbalsodlar

I höstas snubblade jag över en amerikansk text om höbalsodling och blev nyfiken. Så i vår har jag ett experiment i min trädgård med tio höbalar. Höbalsodling innebär att man först preparerar höbalar ställda med de snittade stråna uppåt med gödning och vatten. Därefter odlar man direkt i balen. Under odlingssäsongen förmultnar höt och till hösten är den mer eller mindre jord.

höbal4

Jag satte upp mina 10 balar precis i början av april. Det var lite sent, men eftersom vi skulle vara på scandinavium hela påsken och balarna kräver daglig skötsel i början fick det bli så. jag började med att hälla på gödselvatten från vår gödselstack, fem liter varannan dag och vattna med rent vatten varannan dag. Det var alldeles för lite insåg jag efter ett tag. Då började jag vräka på med större mängder gödselvatten. För att göra detta lite enklare använde jag en pump och slang. Tyvärr sätts munstycket i pumpen igen jättefort av gödslet, så detta fick jag försöka hitta en lösning på. En kräftbur av fint nät fastsatt med silvertejp på sugslangen löste problemet.

höbal3

Jag fick fortfarande ingen värme i balarna. Då kom jag i kontakt med en kvinna som odlat i halmbalar i ett par år och fick en hel del värdefulla råd. Det är henne den här filmen handlar om.  Ett av dem var att lägga obrunnen hästgödsel ovanpå balarna och vattna ner den. Det var ju inga problem, det har vi gott om! Nästa var att det inte är helt nödvändigt att få en förbränning i balarna innan man planterar.

Jag lade hästgödsel ovanpå balarna och fortsatte vattna, både med gödselvatten och vanligt vatten. Nu hade tiden sprungit iväg och vi var inne i maj. Jag kunde vissa dagar uppfatta en något förhöjd temperatur i balarna, men någon verklig förbränning hade jag inte fått. Jag tyckte ändå att det var dags att plantera så jag skulle komma igång någon gång.

höbal1

Jag hade planerat att ha pumpor, potatis, lök, morötter och sallad i mina balar. Av den erfarna kvinnan fick jag höra att pumporna var en bra idé, resten fungerade dåligt. Det var ju lite av en besvikelse, och jag hade ju ingen lust att ha tio balar med pumpor i. Andra förslag som hon hade var t ex gurka, tomat och melon – vilket jag redan hade satt i växthuset, plus en del annat som jag inte hade förodlat.

höbal2

Jag bestämde mig för att det här ändå är ett experimentår. Jag satte tre balar med pumpor – två med blue hubbard och en med butternut. På två balar lade jag ett par centimeter jord på toppen och sådde morötter och sparrissallad. I tre petade jag ner sättpotatis och så en med gul lök och en med rödlök.

Uppgiften nu är att hålla balarna lagom fuktiga. Det svåraste är förstås dem med jordlager ovanpå, ett så tunt lager torkar ut snabbt. Vattnar jag för mycket rinner jorden av. Detta kommer jag absolut få ompröva till nästa år  – och om det funkar med sådd i balar får jag hitta ett annat sätt att göra det.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *