Just nu har vi ett överflöd av gurka och tomater i trädgården. Det är ju till skillnad från örter, sockerärtor och salladslök grönsaker som inte bara är att hacka ner och frysa. Men självklart vill jag ändå ta tillvara det överflöd vi inte hinner äta färskt. Tomater är ju trots allt inte så svårt. Jag har tidigare gjort olika typer av tomatsås, tacosås och ketchup av de egna tomaterna. Idag gjorde jag en bassås som går att använda som den är till t ex pizza och köttfärssås. Den går också att krydda upp till t ex tacos. Jag rostar tomater, vitlök coh lök i ugnen med en dressing av olja, honung, balsamvinäger och kryddor. Sen mixar jag och kokar ihop något mer. Enkelt och gott, och som sagt – användbart!
Gurka är ju lite svårare, men jag testade nu att riva ett gäng gurkor, salta lätt och låta stå ett tag i ett durkslag för att få ur vatten. Sen kramade jag ur ytterligare vätska och spred ut gurkan på en bricka och lade i frysen. När det frusit tog jag en stekspade och drog upp allt och rörde om, sen frös jag en gång till. Därefter hällde jag i all gurka i en påse i frysen. Tanken är att jag ska kunna ta upp så mycket jag behöver på det sättet – när det inte är en enda gurkisklump. Det kommer helt säkert gå att använda gurkan i t ex tzatziki, men jag kommer även testa att äta den som den är, bara tinad.