Tävlingsdag

Idag hade vår hemmaklubb Sydslättens Ryttarförening dressyrtävlingar, så jag åkte dit direkt på morgonen för att vara domarsekreterare i de två första klasserna, Lätt B:1 och Lätt A:1. Väl där bestämdes det att jag bara behövde skriva första klassen, så det blev ett ganska kort funktionärspass på cirka två timmar för mig.

Att vara domarsekreterare är en intressant och givande funktionärssyssla. I klassen jag skrev fanns hästar av olika typer och jag är så imponerad av domaren som klarar av att döma så mycket och komplext så fort och att växla mellan att se förtjänsterna hos en ung lovande häst till att se dem hos en välridande ryttare. Dessutom konstaterade jag, kanske lite barnsligt, att hästen som vann inte bara var fin och välriden, den hade dessutom extremt snygg färg. Den var fux med mycket tydlig apelkastning.

När klassen var slut åkte jag hem med vår lilla bil – en Hyundai Atos. Det är en trevlig liten bil, men den är hög och smal och vi hade storm, så det var en utmaning. Väl hemma hjälpte jag Ulrik att fläta Xipo, och så lastade vi och körde tillbaka. Ett hästsläp är ett ännu större vindfång än en Atos, och när vi lastade fick vi snabbt öppna dörrarna, ta in hästen och stänga igen. Tack och lov var både framtidning och tävling inomhus, men vi trodde vi skulle blåsa bort på vägen emellan parkeringen och ridhuset.

Xipo såg fin ut på framridningen och tog stormandet hyfsat bra. De skulle rida Msv C:1, och det är andra gången de rider på den nivån. Energin och den fina formen höll även inne på banan. Xipo har ju lite begränsade gångarter för de här klasserna, och det påverkar förstås en del, men de skötte sig och red riktigt fint fram till en bit in i galopprogrammet. Då rider Ulrik fel väg. De blir avblåsta, han fortsätter och sen rider han fel igen! Det blir ju dessvärre 6 poängs avdrag, vilket drar ner resultatet ungefär 1,5 procentenhet. Totalt hamnar han på 59,36%, vilket vi tycker är ett fullt godkänt resultat med de förutsättningarna. Nu ska han lära sig programmet också!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *