Ridsporten gick All In

Mitt facebookflöde denna morgon är fullt av hurra och glada tillrop. Peder Fredricson fick Jerringpriset – hans fantastiskt fokuserade insats på OS röstades fram av ridsportsverige till folkets pris.

Men precis som när Rolf-Göran Bengtsson vann för fyra år sedan finns det sportkrönikörer och andra som ropar om ”kupp” och att förbundet mobiliserat och att det bara blev så fel. För ryttare räknas inte. Det är inte riktiga röster av riktiga sportmänniskor som röstar på en riktig sportprestation.

Överlag är det naturligtvis jättesvårt att värdera olika sportprestationer mot varandra. Sara Sjöströms medaljskörd är imponerande och hon visar bredd och styrka. Men hur många medaljer det GÅR att ta i en gren är ju väldigt olika för de olika grenarna. Peder red fem jämna, fokuserade och fantastiska rundor. De hade karaktären av fyra guld och ett silver skulle man kunna säga. Men det blev ett silver totalt. Tova Alexandersson är kanske ännu mer imponerande som är bäst i världen i två grenar som inte är helt närliggande även om de har gemensamma nämnare – orientering och skidorientering. Henrik Stenson vann British Open – en galet tung merit i golfvärlden, jag antar att den är baserad på jämnt och briljant spel över rätt många rundor. Det är verkligen helt fantastiska sportprestationer, allihop. Och alla har prisats på något sätt på sportgalan. Men publikens pris, Jerringpriset, gick till Peder Fredricson. Jag lever mitt i hästvärlden och jag har sett hästvärlden mobilisera. Jag har dock inte sett förbundet utöva påtryckningar som en del menar – utan det har varit vanliga ryttare som berättat att de röstat, som lagt upp numret och som uppmanat alla sina hästvänner att också rösta. För alla vi som följde ryttargrenarna under OS lite extra tycker att det Peder gjort är en fantastisk prestation. Vi vet hur mycket slit det är för att komma någonstans i vår sport och vi är glada och stolta över att ha en sån ryttare och förebild som Peder. (Läs till exempel Ponnymammans 10 nya skäl att älska Peder). Jag hade inte tyckt att det var skandal om någon annan vann. Tvärt om – jag har jättestor respekt för de fantastiska prestationerna hos de nominerade. Men jag är ändå glad att det blev Peder – han företräder min sport, som betyder så mycket för mig, som är en så stor del av mitt liv. Och han gör det på ett fantastiskt sätt. Jag tror inte jag är ensam om att känna så. Jag tror faktiskt att alla de 273 760 rösterna kommer från personer som känner likadant.

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *