Det där med mockning

Jag har läst en del diskussioner på olika forum om mockning, och det slår mig vilken symbolik det verkar finnas i en välmockad box. I princip alla hävdar att de är jättepedantiska och vill ha en box fylld av tjockt med kliniskt rent strö varje dag. En kvarglömd bajsboll i boxen är nog det pinsammaste som någon kan komma på dem med. En variant på detta är att ha hästen på halm och sedan utan urskiljning slänga ut större delen av innehållet dagligen. Många har dessutom synpunkter på att ”alla andra” mockar mycket slarvigare.

Jag tror det här kommer sig av att vi lärt oss sedan barnsben att det är viktigt att sköta hästen väl – och det är naturligtvis jättebra. Arbetet med mockning ger dessutom ett mycket påtagligt resultat – från snuskigt till fräscht på relativt kort tid. Jag har också full förståelse för dem som har en häst och tycker att det är meditativt och ett sätt att varva ner att långsamt, systematiskt och noga leta bajs i spån.  Men allvarligt talat – de flesta av oss har inte obegränsat med tid att lägga i stallet, och är verkligen extrem-mockning bästa sättet att utnyttja tiden?

Missförstå mig inte nu. Jag tycker absolut att stallmiljön är viktig för hästarnas välbefinnande, och ett tjockt, fräscht och bra underlag i boxen är en viktig del i detta. Men jag vänder mig mot detta onyanserade glorifierandet av bajsletning. Istället vill jag hitta system som ger en så bra stallmiljö som möjligt, en så bra bädd för hästarna som möjligt med så lite arbete som möjligt. Vi har valt att ha torvbäddar toppade med spånpellets. Det ger enligt mig en bra stallmiljö eftersom torven neutraliserar ammoniak och bädden brinner ihop underifrån. Spånpelletsen på toppen ger ett lättmockat ytskikt. Att mocka tar max 5 minuter per box, sen kan bädden behöva ett par minuters omvårdnad också för att vara fortsatt bra och funktionell. Vi kan utan problem morgonfodra i de kläder vi sedan har till arbetet, det luktar inte särskilt mycket i stallet alls.

Sen finns det så många andra faktorer som avgör om stallmiljön är bra eller inte. Ventilationen är en av de viktigaste – och är den dålig kan du aldrig mocka dig till en bra stallmiljö, det går helt enkelt inte. Det kan kosta en del pengar att fixa en bra ventilation, men när det väl är gjort så kräver det inget arbete utan ger hästarna en bra miljö varje dag.

Så det kanske är dags att sluta värdera oss själva och andra efter hur fluffigt det vita spånet är i boxen eller hur lång tid vederbörande lägger på att leta bajs varje dag?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *