Övning med bommar

wp-1463683604017.jpg

Jag har i många år i huvudsak ridit i dressyrsadel. Jo, jag har använt hoppsadel eller allroundsadel när jag rider ut, men jag har inte tränat så mycket på banan i hoppsadel. Nu har jag insett att jag har lite problem med balansen när jag hoppar. Amelia är ju dessutom väldigt känslig för vikten, så det blir inte så bra. Så ett projekt jag har just nu är att arbeta med hoppsitsen i hoppsadeln och att hela tiden ha god balans och jämn bjudning. Jag vill gärna tipsa om en övning som jag tycker var bra och nyttig som vi red härom dagen.

Jag byggde upp en serie med fem travbommar på slutna delen av 20-metersvolten vid C och tre galoppbommar på motsvarande sätt vid A. Efter uppvärmning red jag på en volt i taget, i båda varv. Här gäller det att hitta rätt väg in och rätt väg igenom serierna. I traven är det inte så svårt att komma in rätt, men man behöver känna lite på avstånden i serien. I och med att bommarna ligger på böjt spår så har man ju korta avstånd innerst och långa ytterst. Efter lite träning hittar man ganska bra vilket tempo som är lagom beroende på vilken linje man väljer.

wp-1463683540996.jpg

För galoppbommarna gäller det att hitta en linje in i serien så man kommer rätt in. Då går serien sedan rätt bra av sig själv. Även här kan man känna på lite olika tempo och olika linjer.

Sedan är det dags att koppla ihop det hela till en stor åttvolt. Övergången mellan trav och galopp ligger vid X. Bra planering av väg och förstås att hästen bjuder framåt hela tiden är viktigt för att få ett fint flyt genom övningen. Efter några varv byter jag håll, så det blir både trav och galopp i båda varven.

Då jag behöver träna balansen gör jag detta i hoppsadel med hopplängd på lädren. Övningen går förstås att göra i dressyrsadel med, galoppbommarna ligger på ca 25 cm och travbommarna lägre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *