Minisemester

 

För att fira Ulriks födelsedag har vi åkt iväg på en minisemester till Danmark. Vi bor på Mejerigaarden, ett mysigt B&B på Falster. Vi har inte varit så mycket på Falster och Lolland tidigare, men vi har hittat många intressanta och spännande utflyktsmål. Igår började vi med att svänga införbi badorten Marielyst, som bara ligger några kilometer från där vi bor. Det var som ett mellanting mellan Falsterbo, Snäck och Sandhammaren. Just nu var det lugnt och stilla, säsongen har inte dragit igång än. Stranden var fantastiskt fin och hur lång som helst!

Medeltida miljö

Därefter åkte vi till  Middelaldercentret. Där har de byggt upp medeltida miljöer och visar medeltida liv. Det är mer upplevelse än fakta så att säga. De visar även mycket medeltida teknologi. Det var intressant att se hur väl mekaniken används både för praktiska vardagsgöromål och för krigföring. Mest spektakulärt var förstås de två stora katapulterna, som avfyrades en gång om dagen. Den största kunde kasta så långt som 600 meter. Den mindre spändes med hjälp av rep, taljor och block. Den större hade två ”hamsterhjul” som drevs av människor som gick inne i hjulen.  

På den här bilden är katapulterna uppspända – armen är i nedfällt läge och motvikterna hänger i luften.

Det var verkligen spektakulärt att se avfyrningen! Två stora stenklot slungades ut över sundet mot Nyköbing.

Medeltida stridsvagn
Hästrustning

 

Jag vevar ett vattenhjul

Det fanns mycket höns, gäss och svanar också. Den här svanen låg på stora, fina ägg.

Sedan åkte vi tvärs över Lolland och såg oss omkring, lunch åt vi på ett kafé i Nakskov. På vägen tillbaka åkte vi till ölbryggeriet på Kränkerup. Vi tittade på de vackra byggnaderna och Ulrik provade och köpte med sig lite öl. Jag är ju ingen öldrickare, men de hade jättegod äppelmust.

Därefter bestämde vi oss för att köra så mycket det gick utmed vattnet på den västra sidan av Falster på väg tillbaka. Det var ett smart drag. Det var inte bara vackert, vi passerade dessutom en välsorterad ridsportbutik med en stor rea-avdelning. Det blev några fynd där, bland annat ett par svarta stigläder till min nya sadel.

Vi hade bokat middag på Mejerigaarden på kvällen. Vi var de enda gästerna, så vi hade två personer som passade upp på oss. Utmärkt service med andra ord! Ulrik fick dessutom en dansk flagga på bordet eftersom han fyllde år.

Middagen var utsökt. Förrätten var en morots- och ingefärasoppa. Huvudrätt var stekt lax med jättegoda grönsaker och skirat smör. Till efterrätt en chokladfondant med frukt, bär och glass.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *