Salladstornet och Eton Mess – eller Eton Swiss

Gården 006

Det här tornet köpte jag förra året till jordgubbar. I år har jag planterat ut jordgubbarna som kantplantor i en rabatt och har istället sallad och örtkryddor i tornet. Det funkar superbra! Genom att placera den nära matplatsen har man alltid tillgång till gott och hemodlat.

Gården 037

Jordgubbarna har börjat mogna också. Tänk så gott det är med de första solvarma jordgubbarna! Jag äter dem gärna som de är, men vi passar även på att göra Eton Mess under jordgubbssäsongen. Jag gör hemmagjord kolasås, eftersom det är så gott och enkelt, men självklart kan man köpa sås också.

Kolasås: ungefär lika delar socker, sirap och grädde
Koka till lagom konsistens. Det förstås det som är det svåra. Det går säkert att använda en termometer och hitta rätt temperatur, men jag har ingen. Det gäller alltså att avbryta kokningen när det fortfarande är sås men man vill ändå ha hunnit få en karamelliseringsprocess. Ju närmre gränsen man vågar ligga, desto godare. Tyvärr går det inte att titta på klockan heller, för det varierar massor. Jag brukar titta på bubblorna. Först är de små och tunna i skalet. När skalet på bubblorna är lite tjockare drar jag av och hoppas att jag inte gjort knäck.

Eton Mess – blanda jordgubbar, kolasås, maränger, vaniljglass och vispad grädde i önskade proportioner. Jag är inte så förtjust i vispgrädde och skippar den helt.

Edit – enligt våra brittiska vänner kan vi inte längre kalla detta för Eton Mess. En riktig Eton Mess består bara av jordgubbar (hälften mosade, hälften skivade) vispgrädde och krossade maränger. Då får jag döpa om detta till Eton Swiss – för det är ju en variant på marängswiss!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *