Jordgubbsbakelse till midsommar

Jag blev sugen på jordgubbsbakelser med mandelbotten, och letade rätt på några recept som jag ändrade och kombinerade och modifierade en del så de skulle bli ungefär vad jag föreställde mig. Det funkade! Här är receptet som det blev när jag gjorde det:

Botten:

1 dl mandelmjöl
1/2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
100 g kallt smör
1 ägg

Hyvla ner smöret i de torra varorna med osthyvel. Rör ihop med elvisp, tillsätt ägget och vispa vidare. Har man en mixer eller en matberedare går det antagligen väldigt bra att mixa ihop degen med den. Sen hade jag tänkt trycka ut degen i mandelmusselformar, men jag kom inte ihåg var jag har mina, så jag tryckte ut den i creme brulee-formar istället. Det gör att man får äta i formen istället för att ta ur dem, men det såg jag inte som ett särskilt stort problem. Bottnarna fyllde jag sen med hackade jordgubbar och toppade med den här fyllningen:

2 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
3/4 dl florsocker
lite vaniljsocker
hackade jordgubbar
ev limezest

Grädde, ost, socker och vaniljsocker vispas till en fast fyllning. Jag tror att det skulle funka med lite mer philadelphia. Därefter blandas jordgubbar och eventuell zest i fyllningen. Jag klickade fyllningen ovanpå jordgubbarna. Hade jag haft en lite grövre tyll hade jag troligen spritsat för att få bakelserna mer eleganta.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *