Nässlor – idag på gott

Nässlor, onda och goda på en gång
Nässlor, onda och goda på en gång

Större delen av året är nässlorna ett bekymmer. Vi har hur mycket som helst i skogsdungen i hästhagen och de blir uppåt två meter höga på sina ställen. Det gäller att röja dem i tid innan de blir sega och trådiga. De fiberrika stjälkarna gjorde ju till och med att de kunde användas som ersättning för lin förr – resultatet blev nättelduk.

Idag passade jag i alla fall på att göra något gott av nässlorna. Jag bjöd på nässelsoppa på mitt kontor i Malmö. Vi har ju ett sopplag som turas om att bjuda på en vegetarisk soppa varje onsdag, och jag passar gärna på och gör nässelsoppa så här års. Det är enkelt och gott, och så kan man i alla fall känna att det finns någon nytta med nässlorna.

Min soppa gör jag så här:

Jag börjar med att plocka rejält med nässlor – den här gången blev det nästan åtta liter fluffigt i hinken, vilket gott och väl räckte till sex rejäla portioner.  Jag har handskar på och klipper bara toppskotten, på så sätt slipper jag stjälkar i soppan.

Nässlorna kokar jag sedan i vatten så det täcker i några minuter. Sen silar jag av spadet och sparar. Nässlorna hackar jag i småbitar och låter svalna. Så här långt gör jag i förväg, nässlor och spad tar jag sedan med mig till kontoret. Men givetvis går det bra att fortsätta direkt!

Nässlorna häller jag i en stor kastrull och pudrar med lite idealmjöl. Sedan spär jag med nässelvattnet och vanligt vatten, ungefär lika delar. Jag brukar även kasta i någon grönsaksbuljongtärning. Detta kokar jag upp och låter koka ett par minuter.

Sen häller jag i en skvätt grädde. Idag blev det även lite calvados för att ge lite extra krydda. Sen är det dags att servera soppan, med en klick St Agur eller roqueford i. Det är mycket godare än kokta eller förlorade ägg, och gör soppan extra lyxig.

Idag blev det St Agur från Lilla Ostaffären på Spångatan i Malmö.

Ungefärliga mängder i dagens soppa (ca 6 stora portioner)

7-8 l nässlor
2 msk idealmjöl
1 l nässelspad
1 l vatten
3 buljongtärningar
5 dl grädde
1 dl calvados

Till efterrätt blev det rabarberpaj med vaniljglass.

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *