Dagen Plast

Packad och klar för plastinlämning
Packad och klar för plastinlämning

Det är olagligt att elda den. Den är inte komposterbar. Och på återvinningsstationen kostar det pengar om de ens tar emot den. Ensilageplasten är ett stort bekymmer, men idag är det Dagen Plast i min kommun. I eftermiddag och i morgon förmiddag är Svepretur här och tar emot plast.

Nästa tillfälle är motsvarande två halvdagar i höst, så det gäller verkligen att passa på. Vi får ju inga jättemängder, och vi är noga med att skaka av och rulla ihop varje plastsjok ordentligt direkt. Det är vi glada för när det ska packas och köras iväg!

 

– Ensilageplasten klassas i sig som ”icke normalt uppkommet hushållsavfall”, förklarar Ingrid Nilsson på avdelningen för kundservice på Sysav som driver återvinningsstationer i södra Skåne. Det gör att det blir företagsavfall, och då blir det en avgift på 400 kr för den som vill lämna på återvinningscentralen. Ensilageplasten ställer dessutom till problem när det brännbara materialet ska tas omhand. De långa remsorna trasslar i maskinerna, vilket gör att de helst ser att plasten ska vara delad i bitar innan den lämnas. Detta gör också att många återvinningsstationer inte tar emot plast alls.

Men jag tycker verkligen det är ett problem att man måste passa dessa få dagar om året för att lämna plasten. Det är också ett problem för många hästägare/stallägare att det inte går att lämna på kvällar eller helger. Det är inte jättekul att behöva ta ledigt från jobbet för att lämna plast.

Det största problemet är dock bristen på information. Har har man verkligen inte lyckats att nå ut, och när jag pratade med killarna som jobbar på återvinningsstationen nära mig håller de med. De får ofta neka personer att lämna plast, och då passar de på att informera om svepretur. De flesta har ingen aning. Informationen på hemsidan är inte heller särskilt tydlig, och det är svårt att hitta vad man måste lämna där och vad man inte kan lämna. Datum och platser för insamlingen ligger som en pdf, och man måste vara vaksam på vilket år som gäller. Den nya kommer ofta ut ganska sent och den gamla ligger kvar tills den är ersatt.

 

 

www.svepretur.se kan du se var och när det går att lämna ensilageplast nära dig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *