Ståndseländet

Stånds 011

En av hästägarnas värsta skräck har drabbat vår hage – stånds. Igår grävde jag upp fyra plantor med rötterna – jag hoppas att det får bort dem permanent. Stånds kan i stora mängder vara dödligt för hästar.

Normalt äter inte hästar stånds i färskt tillstånd. Men finns det inte så mycket annat att äta i hagen finns det risk att hästarna provar sånt som de normalt inte äter. Torkat i hö/hösilage eller om man slagit hagen och låtit det ligga kvar är det mer aptitligt för hästar. Amelia, som går i den hagen, har i alla fall noggrant undvikit ståndsplantorna, det är bra. Nu funderar jag på om jag ska täcka området där de vuxit också, eller om det räcker med att jag grävt upp dem. Stånds är ju tyvärr rätt vanligt här i södra Skåne – när jag bott längre norrut har jag knappt sett en planta innan. Blommorna påminner lite om johannesört, men bladen ser mer ut som renfana.

Symptom på ståndsförgiftning kan vara förstoppning, diarré, magsmärtor, förlamning eller fotosensibilitet. Symptom kan komma långt efter att de ätit stånds, det kan handla om veckor eller till och med månader. Giftet lagras i kroppen en tid, så om hästarna äter lite varje dag kan mängderna byggas upp i kroppen.

 

Läs mer:

SVA – Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Den virtuella floran

Stånds 009  Stånds 005

2 kommentarer

  1. Hrm, jag har haft stora problem med stånds tidigare. Har rykt allt manuellt samt sprutat roundup på varje rosett. Drygt men minskade på tre år beståndet till 2-3 sopsäckar, jämfört med 15 första året!

    1. Ja, jag inser ju att mina fyra plantor är rätt hanterbara i sammanhanget! Jag hoppas jag kan hålla dem från att bli fler, helst färre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *