Allt blir gott med ärtskott – utom kanske glass

Sedan några veckor tillbaka har jag en omgång ärtskott i ett fönster. Det är en supergod grönsak tycker jag, och dessutom blir maten snygg av den! Att odla ärtskott är dessutom troligen den enklaste och mest tacksamma odling man kan ge sig på.

Jag köper vanliga gula ärtor som man gör ärtsoppa av, ett sånt där papperspaket för typ 7.90. Det räcker en evighet. Jag börjar med att blötlägga ärtorna. Det behövs egentligen inte, men de gror lite snabbare då. Och snabbare är alltid bättre tycker jag. Jag häller upp ärtor i ett glas och slår på vatten och låter de stå över natten.

Sen fyller jag en plastlåda eller liknande med jord. Skotten behöver inte så mycket jord var, så den kan gärna vara låg och vid. Jag har en som är tät i botten, orkar inte hålla på med sådana med hål i och fat och ytterbaljor och sånt. Dvs en helt vanlig plastbytta av något slag.

Sen sprider jag ut ärtorna och vattnar så jorden håller sig fuktig hela tiden. Sen kommer det svåra momentet – att vänta. Tack och lov handlar det bara om några dagar innan det börjar gro och efter ca en vecka brukar jag börja skörda. Om jag vattnar så jorden inte torkar ut så brukar jag kunna skörda minst en gång till på återväxten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *