Årets grovfoder

Nu är vår analys av årets grovfoder klar. Det är ju än så länge rätt svårt att säga något generellt om värdena för året, men gissningsvis har delar av landet fått en relativt liten förstaskörd på grund av det torra vädret i maj. Förhoppningsvis kan det kompenseras med en bra andraskörd.

Vi har i alla fall bokat en förstaskörd från vår vanliga leverantör Katslösa Agro. Fördelen med en så stor leverantör som är specialiserad på grovfoder till häst är att det finns många olika partier att välja på. Vi brukar även lämna in önskemål redan innan skörd om vad vi vill ha, och hittills har de fixat det, om inte på förstaskörden så på andraskörden.

Vi har hästar som klarar av näringstät mat, och ett par av dem kräver det för att hålla hullet. Arno är en stor tvååring som fortfarande växer och Xipo en lusitano av den sportigare typen – som inte har jättestor aptit och som dessutom kräver rätt mycket för att hålla hullet. Amelia har däremot god aptit och lätt att lägga på sig, så hon får en del halm inblandat och så får hon jobba.

Partiet vi har valt för året har 59 g SRP och 8,5 MJ per kg foder. Det ger en kvot på ungefär 7. Det gör att vi kan hålla oss över 6 i kvot även om vi ger en del halm, som ju bara innehåller energi. De totala foderstaterna för våra hästar har jag inte räknat ut än, eftersom vi ännu inte fått mineralanalysen på grovfodret.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *