Dressyrinspiration

På tv-kanalen Horse&Country finns det mycket bra! I helgen har vi sett en clinic med Carl Hester och en med Charlie Hutton.

Carl Hester visade framför allt hur han arbetar med unga hästar. Femåringen han hade med sa han var ” a naughty horse”, alla på hans gård hade åkt av den någon gång. Men han betonade att det inte var arbete hästen hade något emot, utan jobbiga människor – och han menade att hästen faktiskt enligt honom hade ett perfekt temperament för Grand Prix. Kliniken hade rätt många år på nacken, så vi fick även se arbetet med en sexårig Valero, redan då en stor talang som Carl menade var stjärnan i stallet. Charlotte Dujardin presenterades som en ung och talangfull ryttare – och även där får man väl säga att han hade helt rätt!

Carl Hester är så himla genomtänkt i sitt arbete från unga hästar och uppåt, hela tiden med siktet inställt på det som han tycker är viktigt – att de blir bra i Grand Prix. Klasser på vägen är bara steg på vägen dit och unghästklasser rider de nästan aldrig – bland annat för att han tycker att han inte vill rida så mycket nedsittning i traven på unga hästar. Han visade även en del skolor på fem- och sexåringarna under lättridning och demonstrerade hur de får mer utrymme för ryggen på det sättet.

Lite samma tankesätt visade Charlie Hutton när han demonstrerade hur de lärde en häst passage. Istället för att sitta till och driva med sätet för att få passagen lättade ryttaren istället lite i sadeln och gav hästen mer utrymme att höja ryggen, sänka bakdelen och lägga vikten bak. Han visade även hur han arbetade med piaffen och passagen från marken, med vanligt träns och tyglar.

H&C är en reklamkanal och till en början var det rätt kul att se tv-reklam för hjälmar och hästtäcken – men tyvärr är det mest samma reklam hela tiden. Och allra mest retar jag mig på den svenska speakerrösten som gör reklam för kommande program – han verkar inte ha koll på hästvärlden alls och uttalar saker tokigt och använder märkliga uttryck. Så ska det inte vara på en nordkanal för nördar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *