Bokningsavgifter, språngavgifter, 90-dygnsavgifter, seminavgifter, veterinäravgifter, dygnsavgifter, stationsavgifter, kostnad för skick via post, bil, flyg på vardagar och fredagar och helger. Det är många kostnader att hålla reda på när man ska betäcka. Dessutom är inte alltid affärsmodellerna likadana. Ibland betalar du för det ena, ibland för det andra. Och i en del fall för båda delarna. Oftast är priserna angivna exklusive moms, vilket innebär att vi måste lägga på momsen för att se vad det kostar oss. Men ibland är de inklusive moms. Dessutom är marknaden idag internationell, vilket gör att det även handlar om olika valutor. Får vår del i första hand svenska kronor och euro, men även danska kronor kan bli aktuella.
Allt detta gör att det är väldigt svårt att rakt av jämföra priser för olika hingstar. Därför har jag gjort ett excelark där jag spaltar upp alla uppgifter. Resultatet blir fyra uträkningar per hingst: Vad kostar det om Am blir dräktig på första brunsten? Andra brunsten? Tredje brunsten? och slutligen inte minst viktigt: Hur mycket pengar förlorar vi om hon inte blir dräktig alls.
Det är ganska intressant läsning – och den visar att en hingst som jag spontant kändes som ”hyfsat prisvärd” totalt sett troligen blir dyrast. Största risken är förstås vid importsperma, då kostar hela processen lika mycket oavsett om hon blir dräktig eller inte.
Nu är det ju inte priset som avgör hingstvalet, men det är självklart mer intressant att jämföra när vi har en jämförbar prisuppgift för varje häst. Tyvärr är en del av priserna inte så lätta att hitta, och det är svårt att veta hur många dagar stoet måste stå på station eller om alla skick måste ske på de dyrare fredagarna – men genom att sätta samma premisser på alla blir det i alla fall jämförbart.