Den som håller djur som kan bli livsmedel, alltså inte är sällskapsdjur är skyldig att registrera sig som foderföretag och föra foderjournal. Enligt Jordbruksverket är hästen inte ett sällskapsdjur. Det innebär i praktiken att hästägare och stallägare är skyldiga att registrera sig och föra journal.
Syftet med registreringen och journalföringen är att ursprunget till allt livsmedel måste vara spårbart. Med hjälp av journalerna ska man kunna spåra vad hästen ätit, och från vilka partier det kommit.
Gränsdragningen är inte glasklar. När jag pratade med Jordbruksverket för ett antal år sedan menade det att det inte är nödvändigt att logga en morotspåse köpt i en livsmedelsaffär, men om man köper en säck morötter från en foderförsäljare så ska den registreras.
Det är stallägaren som ska registrera stallet som foderanläggning och som är ansvarig för foderjournal för alla hästar, även sådana som hyr plats i stallet.
Ett sätt att komma runt detta är att skriva in i hästpasset att hästen inte är avsedd som livsmedel. För att en stallägare ska slippa registrera sig krävs alltså att samtliga uppstallade hästar i stallet har det inskrivet i sina pass.
Du kan själv skriva in uppgiften i passet, men sen måste det registreras hos registerförande organisation i Sverige. För Graos del passade jag på att göra detta när jag ändå hade skickat passet till Svenska Hästavelsförbundet för tilläggsregistrering.
Jag har frågat både SWB och SH om hur vanligt det är att de får in pass för att registrera detta – och båda organisationerna säger att det är mycket ovanligt, bara några enstaka om året.